La Spitalul Euroclinic din Bucuresti s-a aplicat, pentru a doua oara in Romania, metoda de tratare a cancerului de prostata folosind procedeul de distrugere a tumorii prin criogenie.

Acest procedeu a fost aplicat, in premiera in Europa de Est in luna septembrie, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca. Terapia prin criogenie presupune utilizarea unei aparaturi performante si a fost aplicata in Romania de catre o echipa medicala compusa din prof. dr. Ullrich Witzsch (Spitalul Nord West Frankfurt), prof. dr. Mihai Lucan (ICUTR Cluj), dr. Lucan Valerian (ICUTR Cluj), dr. Adrian Barbos (ICUTR Cluj) si asistent Vlazan Mariana (ICUTR Cluj). Procedeul are la baza inghetarea tumorii la minus 195 de grade. Aceasta se dezgheata, procesul provocand indepartarea tumorii. Permeabilitatea membranei celulare este alterata, iar tumora se distruge.

"Nu este logic si nici benefic pentru un pacient fara nici un simptom clinic sa-i oferi de la inceput ca alternativa terapeutica o operatie delabranta, cu risc de incontinenta urinara si impotenta foarte semnificativ" a declarat prof. dr. Mihai Lucan.

Cele doua tipuri de tratament minim invazive, care au dat rezultate corespunzatoare, la ora actuala, sunt: brahiterapia prostatica (metoda de tratament radioterapica, ce presupune inserarea in prostata a unor seminte radioactive, care raman in prostata permanent sau temporar, demonstrata pentru prima data in Romania la Institutul Oncologic Cluj, de catre o echipa de medici din Statele Unite) si crioterapia, ce presupune utilizarea frigului extrem pentru distrugerea cancerului.

Leave a reply