Malnutritia, dezechilibrul intre aportul de energie, proteine si alti nutrienti, si-a dovedit efectul negativ asupra rezultatelor clinice prin cresterea duratei de spitalizare, a timpului de recuperare a pacientilor, a consumului de resurse medicale si reprezinta o povara pentru sistemele de asistenta medicala.

Nestle Nutrition Institute a comunicat o strategie in sapte pasi pentru reducerea malnutritiei asociata bolilor la pacientii spitalizati, precum si la cei din ambulator. Aceste propuneri inovatoare au fost dezvoltate in cadrul unei intalniri de lucru cu experti din diferite domenii la Peebles (Scotia).

Strategia in sapte pasi a Nestle Nutrition Intitutute consta in urmatoarele propuneri:

1. introducerea pregatirii nutritionale in programa universitara medicala;
2. instruirea mediciilor din spitale si alti ofertanti de servicii medicale despre impactul
subnutritiei asupra morbiditatii si mortalitatii;
3. asigurarea nutritiei in pozitia de specialitate medicala recunoscuta, cu drepturi depline
4. recunoasterea ca subnutritia este adeseori un factor care contribuie la procesul patologic (nu doar o consecinta a acestuia);
5. considerarea nutritiei ca parte a managementului de rutina al bolii;
6. elaborarea unei definitii clare, universale, pentru malnutritie si subnutritie;
7. crearea unor parteneriate clinice si reglementate legal, care sa dea posibilitatea guvernelor si clinicienilor sa lucreze impreuna pentru instituirea unor politici nutritionale moderne si practice.

Leave a reply