Dupa o binemeritata vacanta de vara, Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti si Ilfov si-a reluat sedintele lunare de upgradare profesionala si de informare legislativa destinate membrilor ei. Tema lunii septembrie a fost „Patologia varstnicului”.’

Pentru inceput s-au discutat subiecte legate de ultimele proiecte ale Ministerului Sanatatii privind profilaxia si preventia, ce implicatii vor avea aceste activitati asupra functionarii cabinetului medicului de familie.

S-au analizat noile propuneri de liste de medicamente compensate si gratuite. Ideea generala este aceea ca medicii isi doresc o lista echilibrata, cat mai generoasa, dar pe care si-o poate permite Sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate, in asa fel incat, sub nici un motiv, medicii sa nu fie pusi in situatia de a gestiona fondul de medicamente (ceea ce nu intra in atributiile lor). Medicii nu vor accepta situatii neetice, discriminatorii, in tratarea pacientilor, in cazul epuizarii asa-zisului plafon.

Primul subiect de abordare a patologiei varstnicului a fost sustinut de prof. dr. Maria Dorobantu,Seful Departamentului de Cardiologie, Spitalul de Urgenta „Floreasca” Bucuresti, privind protectia cardiovasculara a pacientilor cu risc sau a celor aflati deja in tratament.

In continuare, prof. dr. Dan Gheorghe, medic primar Cardiologie Spitalul Clinic Universitar Colentina, a vorbit despre aspec tele fiziopatologice ale inflamatiei endoteliale, evolutia tacuta (la nivel molecular), dar nu mai putin periculoasa, a aterosclerozei.

Acest subiect a fost urmat de un cofee-break generos oferit de firma Sanofi .

S-a abordat in continuare o alta zona a patologiei varstnicului, o boala invalidanta, cu evolutie de lunga durata, boala Parkinson. Dr. Bogdan Popescu, medic primar neurolog, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a facut o trecere in revista a ultimelor noutati in domeniul tratamentului acestei grave maladii.

Tema urmatoare s-a referit la un aspect mai special al patologiei infectioase, pneumonia comunitara, precum si evolutia ei imprevizibila la varstnic. Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase, Spitalul de boli infectioase si tropicale „Victor Babes”, a abordat cele mai eficiente scheme terapeutice pentru tratarea acestei infectii.

Ultima tema, ca de obicei, a fost cea sustinuta de secretarul AMF-B, dr. Sandra Alexiu, medic specialist Medicina de Familie, care s-a referit la noutatile legislative ale ultimelor 2 luni. S-a vorbit despre legea vanzarii cabinetelor, o problema stringenta a medicilor de familie.

S-au comentat proiectele la normele legii medicinei primare, precum si cele referitoare la noile liste de medicamente compensate si gratuite.

Dr. Sandra Alexiu a vorbit si despre schimbarea codului fiscal, precum si despre normele de securitate in munca.

Sedinta urmatoare a AMFB va avea loc in data de 12 octombrie, in Aula Facultatii de Farmacie Bucuresti.

Dr. Rodica Tanasescu, Medic primar MF, presedinte AMF-B

Leave a reply