Potrivit comunicatului de presa al Ministerului Sanatatii Publice, in ultima saptamana de supraveghere a cazurilor de meningita virala a fost inregistrat un numar de 124 de suspiciuni, cele mai multe cazuri in judetele din sudul tarii, in special Prahova si municipiul Bucuresti.

De la inceputul perioadei de monitorizare, care a inceput in luna iunie a.c. si pana in prezent, numarul cazurilor de meningita virala confirmate prin examenul de laborator este de 28.

In mod curent aceste cazuri sunt investigate pentru etiologia virala West Nile. Deoarece toate cazurile suspecte au fost negative pentru virusul West Nile s-a emis ipoteza ca aceasta crestere ar putea fi datorata altor virusuri. In prezent la Institutul Cantacuzino sunt in lucru 117 probe biologice in vederea confirmarii diagnosticului.

Specialistii atrag atentia ca majoritatea acestor cazuri au drept cauza scaldatul in bazine, lacuri si rauri cu o calitate a apei necorespunzatoare.
Pentru a preveni aparitia unei epidemii, Ministerul Sanatatii Publice a luat urmatoarele masuri:

– intensificarea activitatilor de supraveghere in toata tara prin diagnosticul de laborator al cazurilor suspecte clinic;

– avertizarea intregii retele medicale din judete cu privire la existenta riscului de aparitie a unor imbolnaviri datorate enterovirusurilor si raportarea imediata la ASPJ a tuturor cazurilor suspecte;

– avertizarea administratiilor locale cu privire la necesitatea asigurarii unor cantitati de apa suficiente pentru populatia din judetele afecate de seceta;

– interzicerea scaldatului in locuri neamenajate prin aplicare de anunturi in acest sens, precum si supravegherea acestor zone.

– controlul si dezinfectia fantanilor publice si particulare din punct de vedere al calitatii apei in teritoriile afectate de seceta.

Ministerul Sanatatii Publice mentine recomandarile catre populatie privind masurile ce trebuie respectate pentru prevenirea imbolnavirilor de meningita virala :

– spalatul frecvent al mainilor, mai ales inainte de masa si dupa utilizarea grupului sanitar;

– consumul de apa potabila numai din surse sigure sau, eventual, fierberea apei;

– spalarea corespunzatoare a fructelor si legumelor;

– colectarea corespunzatoare si evacuarea zilnica a gunoiului menajer;

– evitarea scaldatului in locuri neamenajate;

– prezentarea la medic pentru simptome ca febra, cefalee, varsaturi, diaree.

Leave a reply