Autor: Dr. farm. George Dan Mogosanu – S. L. Disciplina Farmacognozie – Fitoterapie, Facultatea de Farmacie, U.M.F. Craiova

In prezent, la nivel mondial sunt comercializate peste 200 de produse pe baza de
extracte de catina, cu utilizari farmaceutice, alimentare sau cosmetice. Din fructele
de catina se obtine sucul proaspat, prin presare. Se utilizeaza si infuzia sau decoctul
5%, dar mai ales siropurile si extractele lipofile cu ulei de catina standardizat in
carotenoide si flavonoide, conditionate in diverse preparate.

In prezent, la nivel mondial sunt comercializate peste 200 de produse pe baza de
extracte de catina, cu utilizari farmaceutice, alimentare sau cosmetice. Din fructele
de catina se obtine sucul proaspat, prin presare. Se utilizeaza si infuzia sau decoctul
5%, dar mai ales siropurile si extractele lipofile cu ulei de catina standardizat in
carotenoide si flavonoide, conditionate in diverse preparate.

Efectele benefice ale fructelor de
catina asupra sanatatii umane
sunt cunoscute de peste 1000 de
ani, in medicina traditionala din
Tibet, China, Mongolia. Pentru
produsul Hippophae fructus, oficinal in
Farmacopeea Chineza, cercetarile preclinice
si clinice au confirmat cea mai mare parte
din utilizarile etnofarmacologice, prin
actiunea polivitaminizanta si antiscorbutica
(acid ascorbic, vitamine), antioxidanta (acid
ascorbic, vitamina E, polifenoli), antiinflamatoare
si antitumorala (acizi triterpenici pentaciclici),
cicatrizanta si antiulceroasa (ulei
gras, carotenoide), antistres-adaptogena,
protectoare la nivel cardiovascular.

Hippophae rhamnoides, catina, catina
alba, catina de rau (Elaeagnaceae) este un arbust
eurasiatic, stufos, dezvoltat sub forma
de palcuri sau tufarisuri, pe locuri nisipoase, pietrisuri, stanci, izlazuri. In regiunea Trans –
Himalaiana, catina este spontana la inaltimi
de 3000 – 5000 m. Se cultiva mai ales in Germania,
Statele Unite ale Americii, China.

In flora Romaniei, specia se intalneste in
toate zonele, de la litoral pana la munte.
Fructele de catina sunt drupe false, mici,
carnoase, globuloase sau ovoide, de culoare
galbena pana la portocalie, in stare proaspata,
devenind brune prin uscare, cu gust acru,
placut si miros caracteristic.

Produsul medicinal se recolteaza manual,
dupa taierea ramurilor cu fructe, in perioada
august – noiembrie si apoi se usuca pe cale
artificiala, la cel mult 50 – 600C.

Catina, planta medicinala,
alimentara si ornamentala

Compozitie chimica

Fructele de catina contin: 0.5 – 1.5%
acid ascorbic; carotenoide (-caroten,
-caroten, licopen); vitamine (complexul B,
D, E, PP); 12-15% ulei gras (gliceride ale
acizilor palmitic, oleic, linoleic); flavonozide
(cvercetol-, camferol-, izoramnetol-glicozide);
acizi triterpenici pentaciclici (acid
ursolic, acid oleanolic); steroli (campesterol, sitoste rol, avenasterol), mai ales in seminte;
tanin catehic; proantocianidoli; pectine; acizi
polifenolcarboxilici (acid cafeic, acid clorogenic);
ulei volatil (alcani, alcanoli, esteri alifatici);
aminoacizi; oze simple; alcooli glucidici
(inozitol); protide; saruri minerale.

Actiuni si utilizari

In medicina traditionala chinezeasca,
fructele de catina („cu-liu”) sunt utilizate
pentru actiunea tonica generala, antitusiva,
stomahica, analgezica.

Un vechi tratat de medicina tibetana,
„Rgyud bzi” – „Cele patru Tantre”, din vremea
dinastiei Tang (619 – 907), cuprinde 84
de retete pentru prepararea unor remedii pe
baza de fructe de catina. In Mongolia, extractele
din ramurile si frunzele de catina

sunt folosite atat in medicina umana, cat si
in cea veterinara, in tratamentul enterocolitei
si al diareei. In Asia Centrala, frunzele de
catina se utilizeaza in afectiuni gastrointestinale,
dermatologice, articulare, iar florile ca
emolient (in Tadjikistan).

Fructul de catina, remediu utilizat
de peste un mileniu in medicina
traditionala tibetana

Actiunea antioxidanta

Datorita continutului de vitamine
si polifenoli, a fost evidentiata actiunea
antioxidanta in vitro pentru diferite extracte
din fructe si frunze de catina: extract apos,
alcoolic, in n-hexan. S-a constatat ca in sucul
proaspat din fructe se gasesc compusi atat
hidrofili, cat si lipofili, cu efect antioxidant
puternic.

Actiunea radioprotectoare

In experiment preclinic s-a observat
ca extractul alcoolic din fructe de catina
prezinta actiune radioprotectoare. La soarecii
iradiati s-a inregistrat o supravietuire de
82% comparativ cu lotul martor. Extractul
a fost administrat cu 30 de minute inainte
de iradierea animalelor. Din punctul de vedere
al mecanismului de actiune, compusii
activi din extract induc super-compactarea
cromatinei, cu protejarea ADN si cresterea
rezistentei nucleului celular chiar si la doze
mari de radiatii.

Actiunea vitaminizanta, tonica
generala

Ca polivitaminizant, fructele de catina se
administreaza in scorbut si alte avitami noze.
In astenia nervoasa, actioneaza ca to nic general.
Se recomanda in stari de oboseala
(surmenaj, convalescenta, gripa, post-natal),
inapetenta, anemie, disfunctii cardiace si cerebrale,
mai ales la varstnici.

Actiunea antistres-adaptogena

Extractul apos din frunze de catina, lipsit
de toxicitate, poseda actiune antistres –
adaptogena, evidentiata in experiment pe
sobolani. Cu o jumatate de ora inainte de
administrarea extractului, animalele au fost supuse unui regim combinat de
temperatura scazuta (50C) – hipoxie (428
mmHg) – izolare. S-a constatat ca efectul
adaptogen maxim a fost obtinut la o doza de
extract de 100 mg/kg – corp.

Actiunea antiinflamatoare
si cicatrizanta

Uleiul gras din pericarpul fructelor de
catina prezinta actiune antiinflamatoare si
epitelizanta, in ulcer gastro – duodenal, arsuri,
degeraturi, afectiuni ginecologice. Extractele
din fructe se administreaza in gastrite
si ulcere gastro – duodenale, in dermatoze si
micoze, in afectiuni oculare (arsuri corneo –
conjunctivale, grefe de cornee, kerato – conjunctivite
flictenulare, chirurgia plastica si
reparatorie a pleoapelor si fundului de sac
conjunctival).

Numeroase studii au evidentiat, la
sobolani, efectul curativ si preventiv al extractelor
din fructe de catina in ulcere gastrice
induse experimental prin mai multe
metode (cu indometacin, etanol, acid acetic,
prin stres). Intr-un astfel de studiu, s-a
demonstrat efectul antiulcerogenic atat al extractelor
in -hexan, cat si al uleiului obtinut
din semintele si pulpa fructelor.

Actiunea antimicrobiana
si antitumorala

Extractele din fructe de catina prezinta
actiune antimicrobiana, prin compusii polifenolici
care inhiba dezvoltarea bacteriilor
Gram (-). Actiunea antitumorala, evidentiata
la sobolani cu tumori induse experimental,
se datoreaza acizilor triterpenici pentaciclici
din sucul si uleiul de catina.

Actiunea antiagreganta plachetara

Cercetarile preclinice, efectuate la
soarece, pe model experimental de tromboza
a arterei femurale, au evidentiat prelungirea
timpului de coagulare in cazul totalului flavonoidic
din fructele de catina. In acelasi
timp, in vitro s-a inregistrat inhibitia doar a
agregarii plachetare induse de colagen, dar
nu si a celei determinate de acid arahidonic
sau adenozin – difosfat. Aceste constatari ar
putea reprezenta un punct de plecare pentru
utilizarea extractelor de catina in prevenirea
si tratamentul unor boli cardiovasculare.

Actiunea antihepatotoxica

In experiment farmacodinamic, la soarece,
s-a evidentiat actiunea favorabila
a uleiului de catina in hepatotoxicitatea
indusa cu tetraclorura de carbon, etanol sau
paracetamol, prin inhibitia formarii malondialdehidei,
scaderea nivelului transaminazelor
serice, prevenirea depletiei glu tationului
din celulele hepatice afectate. In experiment clinic, uleiul de catina s-a dovedit
util in tratamentul fibrozei hepatice, conducand
la scurtarea duratei de normalizare a
concentratiei transaminazelor serice. Rezultatele
acestor experimente sugereaza ca ule iul
de catina poate constitui un remediu util in
afectiunile hepatice.

Actiunea asupra lipidelor plasmatice

Utilizarea in alimentatie a sucului de
catina, la voluntari sanatosi, de sex masculin,
a determinat cresterea cu aprox. 20%
a nivelelor plasmatice de HDL – coleste rol
si triacilglicerol (HDL – lipoproteine cu
densitate mare – high density lipoproteins).
In plus, s-a observat reducerea moderata a
susceptibilitatii la oxidare a lipoproteinelor
cu densitate scazuta (LDL – low density
lipoproteins).

Efecte electrofiziologice

In vitro, totalul flavonoidic (100 mg/l)
din fructele de catina a redus durata perioadei
de repolarizare a celulelor miocardice
de sobolan, iar la nivelul muschilor papilari
de cobai („Guinea pig”) a scazut forta
contractila si a antagonizat aritmia indusa
prin G – strofantozida.

Produse farmaceutice

In prezent, la nivel mondial sunt comercializate
peste 200 de produse pe baza de extracte
de catina, cu utilizari farmaceutice,
alimentare sau cosmetice. Din fructele de
catina se obtine sucul proaspat, prin presare.
Se utilizeaza si infuzia sau decoctul 5%, dar
mai ales siropurile si extractele lipofile cu ulei
de catina standardizat in carotenoide si flavonoide,
conditionate in diverse preparate:
crema cu ulei de catina, extracte totale din
galbenele (Calendula officinalis), sunatoare
(Hypericum perforatum), brusture (Arctium
lappa), rasini si uleiuri volatile de conifere;
capsule si spray, cu ulei de catina si s-tocoferil-
acetat; solutie oftalmica, cu ulei de catina,
vitamina E, vitamina K, in ulei de floareasoarelui.
Fructele de catina se utilizeaza in
alimentatie sub forma de suc, sirop, dulceata,
gem, marmelada.

In Romania, produsul Hippophae fructus
a fost cercetat de catre prof. dr. Emanoil
Grigorescu (teza de doctorat), prof. dr. Ion
Brad s.a.

Leave a reply