Anghinarea este o specie amara in intregime, cu exceptia fructelor crude care
au valoare alimentara. Fructul de anghinare este cunoscut inca din antichitate in
bazinul mediteranean. Extractele din frunza de anghinare se recomanda in: insuficienta
hepatica, colecistopatii, ciroza hepatica, icter, azotemii, alcoolism, insuficienta
renala, nefrite, alergii pe fond hepatic, hipercolesterolemie, hiperlipidemie,
ateroscleroza, obezitate, diabet, reumatism.

Anghinarea este o specie amara in
intregime, cu exceptia fructelor
crude care au valoare alimentara.
Fructul de anghinare este cunoscut
inca din antichitate in bazinul
mediteranean. Extractele din frunza de anghinare
se recomanda in: insuficienta hepatica,
colecistopatii, ciroza hepatica, icter, azotemii,
alcoolism, insuficienta renala, nefrite, alergii pe
fond hepatic, hipercolesterolemie, hiperlipidemie,
ateroscleroza, obezitate, diabet, reumatism.

Cynara scolymus sin. C. cardunculus subsp.
scolymus, anghinare (Asteraceae) este o
planta erbacee, perena sau bianuala, de origine
mediteraneana. Se cultiva in Europa, America
de Nord, America de Sud, in scop medicinal si
alimentar.

In primul an dezvolta o rozeta de frunze bazale,
foarte mari, pana la 1.5 m, accentuat-sectate.
In cel de-al doilea an, in centrul rozetei bazale
apare o tulpina florifera, cu frunze, avand la
capat fructul cu aspect de buzdugan.

In primul an se recolteaza numai frunzele
mediane ale rozetei bazale, iar in anii urmatori si
frunzele tulpinale. Se usuca in straturi subtiri, la
temperatura ambianta. In industrie se prelucreaza
produsul proaspat (Cynarae folium recens). Daca
uscarea se face la 600C, in uscatorii, principiile active
se pierd in proportie de 80%, iar sub 500C
pierderea este de 20-30%. Stabilizarea se poate
efectua cu vapori de alcool.

Specialistii Institutului de Cercetari pentru
Plante Medicinale si Aromatice Fundulea au
pus la punct o metoda de conservare prin insilozare
(similara furajelor), in gropi betonate,
acoperite, cu guri de aerisire, pentru ca in acest
fel frunzele tocate sa se pastreze crude.

Compozitie chimica

Frunza de anghinare contine: 1-2% polifenoli
(fenilpropan-derivati, esteri cafeil-chinici)
– acid clorogenic (acid 3-cafeil-chinic), cinarina
(acid 1,5-dicafeil-chinic) si izomeri; 0.5-1% flavonozide,
in principal luteol-glicozide (cinarozida,
scolimozida, cinarotriozida) si apigenol-glicozide,
alaturi de agliconii corespunzatori; principii
amare de tip lactone sescviterpenice (cinaropicrina,
dehidrocinaropicrina, cinarotriol, grosheimina);
triterpenoide (lactucerol, taraxasterol); steroli
(beta-sitosterol, stigmasterol); tanin; mucilagii; pectine;
aminoacizi; glucide; acizi organici (acid malic,
acid succinic); enzime (labenzima sau "cheag
vegetal”). Pentru Cynarae folium, F.R. X prevede
un continut de cel putin 1% polifenoli totali
exprimati in cinarina si de min. 0.35% flavonoide
exprimate in rutozida.

Actiuni si utilizari

Produsul medicinal Cynarae folium prezinta
actiune complexa, fiind utilizat in tratamentul
insuficientei hepatice, in colecistopatii, ciroza he –
patica, icter, toxemii (azotemii, alcoolism), insuficienta
renala, nefrite, alergii pe fond hepa tic
(urticarii, eczeme), hipercolesterolemie, hiperlipidemie,
ateroscleroza, obezitate, diabet, reumatism.

Actiunea coleretic – colagoga

Pentru extractele din frunza de anghinare,
experimentele farmacodinamice si clinice au
evidentiat stimularea secretiei biliare, efect datorat
esterilor cafeil-chinici, in special cinarinei.
Dupa alti autori, actiunea coleretic-colagoga ar
fi imprimata de fapt de unii metaboliti ai esterilor
cafeil-chinici, identificati in plasma si urina:
acid cafeic, acid dihidrocafeic, acid ferulic, acid
dihidroferulic.

Actiunea antihepatotoxica

In vitro, cinarina protejeaza hepatocitele de
sobolan contra toxicitatii tetraclorurii de carbon.
Actiunea antihepatotoxica se datoreaza esterilor
cafeil-chinici, care stimuleaza sinteza ARN si a
proteinelor in hepatocite si implicit regenera rea
parenchimului hepatic. Extractele din Cynarae
folium prezinta actiune antihepatotoxica in hepatita
cronica. Efectele la bolnavii cu hepatita
virala C sunt neconcludente: de exemplu, intr-un studiu clinic pe 17 pacienti, concentratiile
enzimelor hepatice nu s au normalizat nici dupa
12 saptamani de tratament cu extract standardizat
de anghinare, administrat p.o., in doza de
3200 mg./zi.

Actiunea tonic amara

Actiunea tonic amara a extractelor de anghinare
este data de principiile amare de tip lactone
sescviterpenice (cinaropicrina si derivati).
Administrate cu o jumatate de ora inainte de
masa, principiile amare stimuleaza pofta de mancare,
prin mecanism reflex, ca urmare a cresterii
secretiei salivare, gastrice, pancreatice, biliare si
implicit a motilitatii gastrointestinale.

Actiunea hipolipemianta si
hipocolesterolemianta

Extractele de anghinare prezinta actiune
hipolipemianta si hipocolesterolemianta, prin
continutul de esteri cafeil-chinici, flavonoide si
principii amare. Aceste proprietati sunt consecinta
reducerii biosintezei de novo a colesterolului, ca
urmare a inhibitiei HMG-CoA reductazei, alaturi
de stimularea metabolizarii hepatice a lipidelor si
colesterolului, cresterea eliminarii colesterolului in
secretia biliara, inhibitia LDL oxidarii.

Actiunea antioxidanta

Datorita polifenolilor, extractul apos din
Cynarae folium prezinta actiune antioxidanta.
Concentratia de polifenoli depinde de organul
vegetal si de perioada de vegetatie. Frunzele si
semintele de anghinare au un continut de polifenoli
de 2-3 ori mai mare decat florile.

Actiunea antibacteriana si antimicotica

Extractele din frunza de anghinare (flavonoide,
esteri cafeil-chinici) prezinta actiune
antibacteriana fata de Staphylococcus aureus, Staphylococcus
epidermidis, Escherichia coli, Micrococcus
luteus si actiune antimicotica asupra Candida albicans,
Aspergillus niger, Mucor mucedo.

Alte actiuni

Cynarae folium prezinta si alte actiuni farmacologice:
diuretica, prin flavonozidele specifice
(luteol-derivati) – creste diureza, fara modificarea
compozitiei chimice a urinei; antialergica, prin inhibarea
complementului seric (cinarina); tonica;
febrifuga; antireumatica; antilitiazica, in tratamentul
litiazei biliare; hipoglicemianta; laxativa.

Produse farmaceutice

Din frunza de anghinare se prepara: infu zie
0.5-1%, ca tonic amar si diuretic, stimulent al
functiei hepatice si renale, o ceasca dimineata, pe
stomacul gol si alta cu 30 de minute inainte de
masa; tinctura, 10 picaturi de 2-3 ori pe zi; extract
fluid hidroalcoolic, 0.5-1 g./zi, cu 30 de minute
inainte de masa; sirop; extract apos deproteinizat,
conditionat sub forma de solutie si drajeuri
(250 mg. de extract uscat); granule solubile, cu extract
vegetal ca atare sau in amestec cu Chelidonii
herba (rostopasca). In Germania, anghinarea se
recomanda in tratamentul dispepsiei, p.o., 6 g./zi,
sub forma de pulbere vegetala sau echivalent in extract
standardizat.

Utilizari alimentare

Fructul de anghinare este unul dintre cele
mai vechi alimente, inca din antichitate fiind cunoscut
si utilizat in bazinul mediteranean (Egipt,
Imperiul Roman). Exista aproximativ 150 de
varietati de anghinare, dintre care 40 se cultiva pe
scara larga, majoritatea fiind rezultatul selectiei
efectuate de catre gradinarii italieni, incepand
din secolul al XV-lea (Napoli, Roma, Florenta).
In Franta, anghinarea a fost introdusa de
Caterina de Medici (1519-1589). In America de
Nord, dupa anul 1806, specia a fost naturalizata
de catre emigrantii francezi din Louisiana. In
prezent, cea mai mare parte din culturile de anghinare
din Statele Unite ale Americii se gasesc
in California.

Prin continutul de polifenoli cu actiune
antioxidanta, alaturi de proteine, fibre, lipide,
saruri minerale, fructul de anghinare nu ar trebui
sa lipseasca dintr-o alimentatie sanatoasa. Comparativ
cu produsul proaspat, concentratia de polifenoli
creste in urma tratamentului termic. Preparatele
culinare din fructe de anghinare trebuie
consumate imediat, deoarece se altereaza rapid si
devin toxice. Din frunzele si florile de anghinare
au fost izolate aspartat proteinaze (cardozine sau
cinaraze), enzime utilizate pentru efectul coagulant
in industria laptelui. In mod traditional, in
Spania si Portugalia, "cheagul vegetal” este folosit
la prepararea unor branzeturi.

Contraindicatii.
Alergia la anghinare

Extractele de anghinare sunt contraindicate
in icter obstructiv, boli hepato-biliare acute
(colecistita acuta, litiaza biliara dureroasa),
insuficienta hepatica severa, ciroza hepatica decompensata.
La supradozare apar simptome de
disconfort gastrointestinal.
Alergia la anghinare se manifesta la subiecti
cu sensibilitate atat la unele alimente, cat mai ales
la polenul de Asteraceae. Responsabile de reactiile
alergice sunt lactonele sescviterpenice. In unele
situatii, anghinarea provoaca sensibilizare cutanata
cu manifestari de tip dermatite de contact.

Leave a reply