Cu ocazia campaniei nationale de informare si educare “Sa protejam impreuna copilaria”, Societatea Romana de Pediatrie (SRP) a lansat primul ghid practic de profilaxie a bolilor infectioase pediatrice din Romania.
Ghidul practic de profilaxie este un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de vaccinare. Potrivit SRP, documentul va sta la dispozitia medicilor, avand ca obiectiv educarea si informarea corecta a parintilor cu privire la bolile infectioase si in ceea ce priveste vaccinare in randul copiilor.
„Ne dorim ca acest prim ghid practic de profilaxie sa ii ajute pe medici in efortul lor de zi cu zi de a le oferi parintilor cele mai bune solutii de profilaxie si ingrijire pentru copii. Cu totii suntem preocupati de cresterea numarului de cazuri de imbolnaviri datorate bolilor infectioase in ultimii ani, precum si de rata de mortalitate infantila inca foarte ridicata in Romania. Protectia copiilor este in mare masura si responsabilitatea si efortul de echipa al parintilor, medicului pediatru si medicului de familie, al asistentelor medicale si moaselor, care trebuie sa impartaseasca aceeasi viziune asupra a ceea ce inseamna un stil de viata sanatos pentru copil. Obiectivul acestui ghid este de a oferi acest numitor comun specialistilor implicati in cresterea copilului, astfel incat parintii sa beneficieze de sprijin medical optim”, a declarat prof. dr. Doina Azoicai, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”- Iasi, membru al comitetului de lucru al Recomandarilor de Vaccinare in Pediatrie.
De asemenea, SRP va lansa, in toamna acestui an, un program de training pentru asistente medicale si moase, pentru ca acestea sa poata fi un sprijin pentru proaspetii parinti in primele zile, nu numai in cadrul unitatii medicale dar si la domiciliu. Trainingul va contine informatii de ultima ora, in linie cu cele mai bune practici la nivel international, din zonele identificate ca fiind de maxima importanta pentru parinti. Scopul acestui program este sa ii ajute pe acestia, prin intermediul personalului calificat, sa depaseasca cu usurinta perioada de incertitudini, imediat dupa ce copilul este adus acasa de la maternitate si sa le ofere bebelusilor lor cea mai buna ingrijire.

Leave a reply