In perioada 19-21 septembrie a avut loc la Bucuresti conferinta internationala „Politici si Mecanisme de Business in Sistemul de Sanatate din Europa Centrala si de Sud-Est”, eveniment la care revista Pharma Business a participat ca partener media. Evenimentul organizat de Forum Invest si desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, este primul dintr-o serie de conferinte de acest gen care a abordat cele mai ardente aspecte referitoare la politici, finantare si business in sistemul de sanatate.

La eveniment au participat peste 200 de personalitati publice, membri ai Executivului si Legislativului din Romania, specialisti internationali si oameni de afaceri din diferite sectoare conexe.

Platforma de dezbateri si negocieri a raspuns unor probleme punctuale resimtite atat de populatie, cat si de comunitatea de business si profesionala.

Prima zi a conferintei a avut in centru Sanatatea ca prioritate strategica si Mecanismele economiei de piata, finantarea Sanatatii – investitie in dezvoltarea economica.

Au luat cuvantul Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii Publice, Bogdan Chiritoiu, Consilier de Stat Administratia Prezidentiala, Otmar Kloiber, Secretar General Asociatia Medicala Mondiala, Human Delon, CEO si Presedinte Health Diplomats, Elvetia, Mircea Olteanu, Prim Vicepresedinte, Asociatia Spitalelor din Romania, Guri Kjaeserud, Expert National in Strategie de Sanatate, Unit C5 Health Strategy, Comisia Europeana, Vlad Iliescu, Secretar de Stat MSP, Dan Sabau, Presedinte al Comisiei pentru Sanatate Publica, Senatul Romaniei, Mircea Cinteza, Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Mariana Wencz, Country Manager Zentiva si multe alte personalitati in domeniu.

S-a aratat situatia in care se gaseste astazi Sistemul de Sanatate din Romania, potentialul sau de dezvoltare. Ministrul Nicolaescu a insistat pe faptul ca Reforma din Sanatate este o prioritate strategica, politica si nationala. Principalele directii in care Reforma doreste imbunatatirea sistemului actual sunt Dezvoltarea profilaxiei, a Medicinei Primare, Reformarea sistemului spitalicesc si finantarea mai buna in sistem.

Human Delon a prezentat modelele globale pentru dezvoltarea unui sistem de Sanatate eficient in Romania. Este necesara cresterea investitiilor in Sanatate, pacientul trebuie sa fie in centrul preocuparilor oricarui sistem de sanatate. S-a insistat si pe necesitatea unei colaborari internationale cu EU, WHO, World Bank.

Prof. dr. Dan Sabau a precizat obiectivele sistemului sanitar, imediate (cresterea gradului de satisfactie a pacientului, cresterea calitatii serviciilor medicale, scaderea duratei de spitalizare, reducerea invazivitatii interventiilor chirurgicale, screeningul precoce etc.) dar si pe termen lung (cresterea bazei de impozitare, cresterea PIB si a procentului din PIB acordat Sanatatii, cresterea ponderii programelor nationale etc.).

Prof. dr. Mircea Cinteza a atras atentia asupra salarizarii proaste din domeniul sanitar si asupra faptului ca nu se poate respecta Constitutia cu bugete absurde.

Cea de-a doua zi a conferintei a subliniat importanta introducerii tehnologiilor de ultima ora in sanatate.

Au luat cuvantul dr. Radu Dop, Vicepresedinte al Asociatiei Medicale Romane, Dan Bedros, Presedinte Alcatel Romania, Bulent Kunac, Director General Adjunct Meteksan Group of Companies.

Paula Corabian, Research Associate, Institute of Health Economics, Canada a vorbit despre dezvoltarea tehnologiilor de evaluare in domeniul Sanatatii in Romania. PerGunnar Svensson, Director General al Federatiei Internationale a Spitalelor a subliniat rolul IT si E-health in managementul spitalelor. Un alt subiect pe ordinea de zi a fost cel al strategiilor de business in sistemul de sanatate, factori esentiali de succes, al carui prezentare a facut-o dl. Janko CincinSain, Health Consultant IBM CEMA.

In cea de-a patra sesiune plenara a conferintei s-au dezbatut probleme ce privesc politica si piata medicamentului. Magdalena Badulescu, Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, a vorbit despre misiunea si obiectivele Agentiei. Dan Zaharescu, Presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a subliniat faptul ca acele companii farmaceutice bazate pe cercetare si dezvoltare sunt factori generatori de valoare economica si sociala. Au mai luat cuvantul Christina Panagoulea, partener la firma de avocatura Kallimopoulus-Loukopoulus-Chiotellis, despre influenta sistemului legislativ european al patentelor in industria farmaceutica, Kees de Jonchere, Consilier Regional, Pharmaceuticals WHO Regional Office for Europe, Olanda, Aurora Dragomiristeanu, Director General Adjunct CNAS si Ioan Nani, Director General Antibiotice SA.

Leave a reply