• Odată cu actualizarea Listei de medicamente compensate, care va intra în vigoare la data de 1 iunie 2020, conform Hotărârii de Guvern nr. 315 din 23 aprilie 2020, publicată în Monitorul Oficial, nr. 336/24.04.2020, medicamentul Xarelto (rivaroxabanum) 15 mg & 20 mg comprimate filmate din portofoliul Bayer va fi compensat 50% prin contractare Cost-Volum, iar medicamentul Eylea (aflibercept) din portofoliul Bayer va fi compensat 100% prin contractare Cost-Volum.

  Prescrierea se va putea realiza în baza protocoalelor terapeutice, ulterior includerii medicamentelor Xarelto 15 mg & 20 mg comprimate filmate și Eylea 40 mg/ml soluţie injectabilă în flacon în sistemul informatic al CNAS. 

  Xarelto (rivaroxabanum) 15 mg & 20 mg comprimate filmate va fi compensat 50% in următoarele indicații:

  • Prevenirea accidentului vascular cerebral și a emboliei sistemice la pacienții adulți cu fibrilație atrială non-valvulară și cu unul sau mai mulți factori de risc, cum sunt: accidentul vascular cerebral sau accidentul ischemic tranzitor în antecedente; vârsta≥75 ani; hipertensiune arterială; diabet zaharat; insuficienţă cardiacă simptomatică (clasa NYHA ≥ II). Această indicație se codifică la prescriere prin codul 486 (conform clasificării internaționale a maladiilor, revizia a 10-a, varianta 999 coduri de boală)
  • Tratamentul trombozei venoase profunde (TVP), al emboliei pulmonare (EP), precum și prevenirea TVP recurente și a EP recurente. Această indicație, indiferent de localizare, se codifică la presciere prin codul 490 (conform clasificării internaționale a maladiilor, revizia a 10-a, varianta 999 coduri de boală)

  Eylea (aflibercept) 40 mg/ml soluţie injectabilă în flacon va fi de la 1 iunie singurul medicament din clasa anti-VEGF aprobat pentru tratamentul unor afecțiuni retiniene și care va beneficia de compensare 100%. 

  Medicamentul Eylea 40 mg/ml soluţie injectabilă în flacon va fi compensat 100% la adulţi pentru tratamentul:

  • degenerescenţei maculare legată de vârstă (DMLV) forma neovasculară (umedă)
  • afectării acuității vizuale determinată de edemul macular diabetic (EMD)
  • afectării acuității vizuale determinată de edemul macular secundar ocluziei venei retinei (OVR de ram sau OVR centrală)

  Aceaste indicații se codifică la prescriere prin codul 414 – alte afectiuni retiniene (conform clasificării internaționale a maladiilor, revizia a 10-a, varianta 999 coduri de boală)

  Datorită mecanismului de acțiune unic și inovator, Eylea 40 mg/ml soluţie injectabilă în flacon oferă un răspuns puternic, rapid și de durată la pacienții cu patologie de neovascularizație, oferindu-le posibilitatea de a-și menține sau îmbunătăți acuitatea vizuală și de a-și desfășura, în condiții optime, activitățile zilnice.

  Referințe: *Hotărârea de Guvern nr. 315 din 23 aprilie 2020, publicată în Monitorul Oficial, nr. 336/24.04.2020 http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS44MDU1ODE0NzY1MjU5RSszMA==

  Comenteaza →

Comentarii

Cancel reply