• Sanofi, unul dintre liderii industriei farmaceutice locale, anunță disponibilitatea în România a unei noi forme de prezentare SULIQUA®, medicament indicat pentru tratamentul diabetului zaharat tip 2, la recomandarea medicului, la adulţi, în asociere cu metformin.

  Suliqua® este prima combinație titrabilă cu raport fix de insulină glargin 100 unități/ml și lixisenatidă, un agonist al receptorilor de GLP-1, introdusă în Programul Național de Diabet în iunie 2018, fiind compensată integral. Până acum, medicamentul era disponibil într-o singură formă de prezentare: Suliqua 100 unităţi insulină glargin/ml + 50 micrograme lixisenatidă/ml soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, de culoarea piersicii. Începând cu luna mai, a intrat pe lista de medicamente compensate și cea de-a doua formă, Suliqua 100 unităţi insulină glargin/ml + 33 micrograme lixisenatidă/ml soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, de culoare oliv. Această formă de prezentare oferă posibilitatea administrării, dacă este necesar, a unor doze de până la 60 de unități de insulină glargin, fiind în general mai potrivită pacienților necontrolați anterior cu insulină bazală.

  Expunerea prelungită la valori mari ale glicemiei favorizează apariția complicațiilor diabetului. De aceea, obținerea controlului glicemic este un obiectiv terapeutic permanent atât al medicilor cât și al persoanelor cu diabet. Cele două forme de prezentare ale SULIQUA sunt concepute special pentru a permite iniţierea tratamentului și titrarea dozei în funcție de nevoile diferite ale pacienţilor cu diabet zaharat tip 2, care nu reușesc să atingă ținta de control glicemic cu tratamentul lor actual – antidiabetice orale sau insulină bazală. Obiectivul major al acestei terapii urmărește îmbunătățirea managementului afecțiunii prin obţinerea unui control glicemic mai bun și de durată, care poate preveni apariţia complicațiilor. Astfel, cu o singură injecție subcutanată pe zi se administrează două componente consacrate în terapia diabetului zaharat tip 2 (insulina bazală – glargin și agonistul de receptor de GLP1 – lixisenatida), stabilindu-se astfel premisele creșterii controlului bolii, a aderenţei la tratament și a calităţii vieţii pacienţilor”, a declarat dr. Eduard Prisăcariu, Director Medical Sanofi Romania & Moldova.

  Prevalența diabetului zaharat în România

  România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa (11,6%), potrivit Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), cap de listă fiind Turcia (14,85%). Conform statisticilor, numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani care suferă de această afecțiune variază între 1.535.413 și 1.967.200.

  În ceea ce privește topul pe regiuni, cele mai multe persoane cu diabet se află, potrivit studiului PREDATORR, în sudul țării, unde s-a înregistrat o prevalență a diabetului de 13,39%, urmat de regiunea București-Ilfov, unde prevalența diabetului este de 12,79%. Pe locul trei în topul prevalenței diabetului se află regiunile nord-est (12,38%), sud-vest (12,1%), nord-vest (11,69%) și sud-est (10,44%).

  La pol opus, regiunile cu cei mai puțini diabetici sunt în vestul (8,2%) și centrul țării (9,99%). Studiul PREDATORR, iniţiat în 2013, a fost realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie, pe un eșantion de 2.728 de persoane din 100 de centre din țară.

  Comenteaza →

Comentarii

Cancel reply