Senzatia de durere reprezinta, prin frecventa si implicatiile ei afective, una din problemele fundamentale ale medicinei. Durerea este unul dintre cele mai importante simptome intalnite in patologie. Indiferent de cauza aparitiei, durerea produce pacientilor o suferinta importanta si poate declansa reflexe nociceptive sau reactii neurovegetative daunatoare, de aceea combaterea si suprimarea durerii reprezinta unul dintre obiectivele terapeutice prioritare pentru medicul curant.

Conceptia moderna privind terapia sindromului dureros prevede o abordare complexa, multimodala, prin interventia la nivelul diferitelor verigi ale patogenezei acestuia. Prima etapa a terapiei este, in masura posibilului, indepartarea influentei factorului cauzator, urmata de inhibarea reactiei locale algice a organismului. Pentru atingerea celul de-al doilea obiectiv se utilizeaza diferite preparate implicate in blocarea mediatorilor durerii si a inflamatiei, respectiv AINS si opioide.

AINS sunt recomandate in tratamentul durerii usoare si moderate. Efectul lor terapeutic este mai slab decat al opioidelor, dar avantajul lor major este ca nu induc dependenta.

Durerea lombara acuta este o afectiune frecvent intalnita atat In practica medicului de familie si a specialistului. De multi ani, aceasta problema a fost vazuta ca principala cauza pentru absenteismul la locul de munca. In ciuda tuturor eforturilor si a resurselor investite, problema durerilor lombare se extinde.

Sindrom clinic dureros multifactorial biopsihosocial, fara cauze anatomice decelabile caracterizat prin durere cuprinsa intre ultimele vertebre lombare si sacrum asociata sau nu cu iradiere in membrele inferioare, care determina limitarea activitatilor curente si impotenta functionala

Durerea lombara ramane o problema. O problema pentru pacienti, pentru specilistii in sanatate si pentru societate. Este o problema pentru pacienti pentru ca acestia nu pot primi un indicatie clara asupra cauzei, ce au de facut si care va fi evolutia afectiunii. Este o problema pentru specialisti (medici si terapeuti) datorita faptului ca pentru un numar mare de pacienti nu este posibila identificarea unei cause exacte si astfel nu exista nici un „tratament exact”. Pentru societate durerea lombara este puternic consumatoare de fonduri de sanatate, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale absenteisumului la locul de munca.

Exista o stransa corelatie intre durerea si dizabilitatea care insotesc afectiunile lombare. Importanta este sa se faca o distinctie corecta intre cele doua. Durerea este un simptom in timp ce dizabilitatea este o restrictie a functionalitatii fizice, iar relatia dintre cele doua este mai slaba decat perceptia reala.

Ketorolac trometamina (Ketorol, Ketrodol, Toradol, Oratex) este un derivat al acidului pirolizincarboxilic inrudit cu indometacinul. Are proprietati analgezice, antiinflamatorii si antipiretice. In Romania este comercializat sub denumirea de Ketorol, cu administrare orala – comprimate filmate care contin 10 mg de ketorolac trometamina, sau injectabila – fiole cu solutie injectabila i.m. 30 mg/ml.

Ketorol (cu substanta activa ketorolac trometamina) este indicat in tratamentul pe termen scurt al durerilor acute, de intensitate moderata-severa. Se poate administra la adulti si la adolescentii cu varsta de peste 16 ani.

Doza uzuala recomandata este de 10 mg ketorolac trometamina la 4-6 ore, in functie de necesitati.

Pentru tratamentul durerii lombare acute de intensitate moderata sau severa, Ketorol este tratamentul de 5 zile pentru un spate de 5 stele.

Durerea lomabara acuta dureaza maxim 4 saptamani. Raportul realizat de Spitzer et al 1987 clasifica durerea lombara joase in functie de timpul necesar vindecarii tesutului afectat, in 3 categorii:

  1. Durere acuta pana la 7 zile
  2. Durere subacuta 7 zile- 7saptamani
  3. Durere cronica , prezenta durerii mai mult de 7 saptamani.

Ghidul de practica pentru medicii de familie (CNSMF) sustine faptul ca „Multi dintre cei care au suferit un singur puseu de durere lombara acuta, se refac dupa cateva zile, pana la o saptamana”.

Ketorol este antiinflamatorul nesteroidian cu efect analgezic potent si sustinut si cu un profil de siguranta similar celorlalte antiinflamatoare nesteroidiene. Pentru tratamentul de 5 zile al lombalgiei acute, Ketorol, permite adaptarea individualizata a dozelor (se pot administra pana la 4 comprimate pe zi) pentru un control constant al durerii.

Ketorol a demonstrat eficienta analgezica in monoterapie, fara sa necesite administrarea unor altor antiinflamatoare sau a opioidelor usoare. In acest fel creste aderenta la tratament si scade semnificativ riscul reactiilor adverse.

Pentru siguranta maxima in administrare, puteti asocia Omez pentru protectia gastrica, ori de cate ori prescrieti Ketorol ca tratamentul de 5 zile pentru un spate de 5 stele.

Leave a reply