• Primul vaccin impotriva cancerului cervical, a leziunilor precanceroase si a verucilor genitale a fost aprobat de FDA. Produsul firmei Merck Sharp & Dohme, Gardasil, previne cancerele de col uterin si leziunile precance roase genitale produse de HPV (human papilloma virus) tipurile 6, 11, 16 si 18. Tipurile 16 si 18 sunt responsabile de aproximativ 70% dintre cancerele cervicale, in timp ce tipurile 6 si 11 sunt agentii etiologici ai circa 90% dintre verucile genitale.
  Pentru a stabili eficacitatea si siguranta Gardasil au fost realizate patru studii, care au inclus 21.000 de femei cu varste cuprinse i ntre 16 si 26 de ani. Femeile au fost urmarite pe o perioada de 5 ani. O parte dintre participantele la studiu au primit Gardasil, iar celelalte placebo.
  Vaccinul a prevenit in proportie de 100% leziunile precanceroase cervicale si cancerele cervicale non-invazive asociate infectiei cu HPV 16 si 18. De asemenea, a prevenit in proportie de 95% cazurile de displazie cervicala de risc scazut si leziunile precanceroase provocate de HPV 6, 11, 16, 18. Verucile genitale au fost prevenite in proportie de 99%.
  Reactiile adverse intalnite au fost cele locale, roseata, durere, inflamatie la locul injectarii.
  Produsul firmei Merck este recomandat fetelor/femeilor cu varste cuprinse intre 9 si 26 de ani, pentru a preveni infectarea cu virus. Vaccinul nu protejeaza femeile care au deja tipurile de HPV 6, 11, 16, 18 in organism si nici nu protejeaza de infectarea cu alte tipuri de papilloma virus. Pentru acestea din urma, controalele de rutina si examenul Babes-Papanicolau raman de electie.
  Gardasil este un vaccin recombinat tetravalent, care se administreaza sub forma injectabila, intramuscular. Prima doza se administreaza la data aleasa, a doua dupa 2 luni de la prima doza, iar a treia la 6 luni de la prima.
  Pretul celor 3 doze este de aporximativ 360 USD.

  Comenteaza →

Comentarii

Cancel reply