CARE (Cercetare Accelerată pentru Coronavirusuri în Europa) un nou consorțiu susținut de parteneriatul public-privat Inițiativa pentru Medicamente Inovatoare (IMI) și-a anunțat lansarea astăzi pentru a accelera descoperirea și dezvoltarea medicamentelor de urgență pentru tratarea SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Cu o subvenție în valoare totală de 77,7 milioane de euro, CARE este finanțată prin contribuții în numerar de la Uniunea Europeană (UE) și contribuții în numerar și în natură  din partea unui grup de unsprezece companii ale Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) și a trei parteneri IMI asociați. CARE este un proiect pe 5 ani care reunește 37 de parteneri din Belgia, China, Danemarca, Franța, Germania, Olanda, Polonia, Spania, Elveția, Marea Britanie și SUA și este condus de VRI-Inserm (Institutul Național de Sănătate și Cercetări Medicale din Paris, Franța), Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen din grupul Johnson & Johnson (Beerse, Belgia) și Takeda Pharmaceuticals International AG, (Zurich, Elveția). Concernul integrează proiectele membrilor asupra COVID-19 aflate în desfășurare din februarie 2020.

  • CARE (Corona Accelerated R&D in Europe), susținută de Inițiativa pentru medicamente inovatoare din Europa (IMI), este cea mai mare inițiativă de acest gen dedicată descoperirii și dezvoltării opțiunilor de tratament pentru COVID-19.
  • Inițiativa urmărește să înțeleagă boala pe termen lung și să dezvolte terapii pentru COVID-19 și viitoarele amenințări coronavirale, pe lângă eforturile urgente de a reorienta terapiile existente ca răspuns imediat.
  • Consorțiul CARE va accelera cercetarea și dezvoltarea COVID-19 prin reunirea expertizei de top și a proiectelor din 37 de echipe din cadrul instituțiilor de cercetare academice și non-profit și companiilor farmaceutice într-un mecanism integrat de descoperire a medicamentelor.

Ca membră a consorțiului CARE, compania Boehringer Ingelheim va conduce echipele de lucru al consorțiului concentrându-se pe dezvoltarea anticorpilor de neutralizare a virusului. Mai mult, compania va furniza molecule antivirale din portofoliul său HIV și HCV dar și molecule mici candidate, identificate în urma unei analize complete a bibliotecii sale moleculare.

„Pandemia COVID-19 a apărut ca fiind cea mai mare amenințare de sănătate la adresa umanității din acest secol, necesitând o colaborare fără precedent a comunității științifice globale”, a spus profesorul Yves Lévy, director executiv al VRI-Inserm și coordonator CARE. „Dincolo de excelența științifică a diferitelor echipe implicate în acest proiect foarte ambițios, CARE reunește 37 de parteneri într-o alianță care își combină expertiza și know-how-ul în jurul unui plan ambițios de 5 ani pentru a dezvolta opțiuni terapeutice împotriva actualei epidemii COVID-19. Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul financiar oferit de Inițiativa pentru Medicamente Inovatoare care ne va permite să implementăm acest plan.”

În lipsa unor vaccinuri autorizate, având doar opțiuni limitate de terapie împotriva COVID-19, pandemia COVID-19 continuă, iar numărul de cazuri și decese crește în fiecare zi. Reunind unii dintre cei mai inovatori și experimentați oameni de știință din toate domeniile relevante, într-un spirit unic de colaborare, CARE va maximiza sinergiile și complementaritățile cu alte inițiative, cum ar fi COVID-19 Therapeutics Accelerator, MANCO1, SCORE2 și rețeaua ECRAID3, susținută de Fundația Gates, și va accelera eforturile de furnizare de soluții pentru pandemia COVID-19 actuală, precum și viitoarele focare de coronavirusuri. După testarea în laborator, proiectul va folosi moleculele cele mai promitatoare de a deveni medicamente în studiile clinice umane.

Clive R. Wood, doctor în științe, vicepreședinte corporativ principal și Director Global de Cercetare pentru Descoperiri Medicale la Boehringer Ingelheim, a declarat: „Consorțiul CARE își propune să elibereze puterea științei deschise și a colaborării în slujba societății. Vom lucra rapid și decisiv cu partenerii noștri din mediul academic și industrie, într-un spirit de cooperare fără precedent, pentru a învinge amenințarea COVID-19 și a altor boli grave cauzate de coronavirusuri.”

„Suntem foarte încântați să lansăm consorțiul CARE și să colaborăm cu alți experți de vârf pentru a identifica urgent noi medicamente împotriva SARS-CoV-2 și alte coronavirusuri care pot avea potențial de a provoca epidemii”, a adăugat liderul proiectului CARE, Marnix Van Loock, Senior Scientific Director și Director de Cercetare-Dezvoltare a Agenților Patogeni Emergenți, în divizia de Sănătate Publică Globală a Janssen Pharmaceutica NV. „Ca parte a acestei inițiative, așteptăm cu nerăbdare să aplicăm învățături dintr-o colaborare continuă pe COVID-19 cu Institutul Rega pentru Cercetări Medicale, parte din KU Leuven, pentru a realiza o bibliotecă de compuși medicamentoși actuali care pot fi reutilizate.”

Kumar Saikatendu, doctor în științe, Director de Cercetăre Globală Externalizată în cadrul Takeda, a declarat: „Este emoționant să vezi colaborarea dintre cele mai bune minți științifice din Europa pentru a rezolva această problemă complexă, atât de urgentă. COVID-19 este o provocare științifică unică pentru generația noastră. CARE își propune să creeze terapii eficiente cu un profil de siguranță pozitiv pentru focarele coronavirale actuale și viitoare. Sperăm să ne mișcăm rapid și să avem un impact semnificativ în timp util.”

Un răspuns integrat pe termen scurt și lung la provocarea COVID-19

CARE își propune să creeze terapii eficiente cu un profil de siguranță pozitiv pentru pandemia COVID-19 (repoziționarea medicamentelor) și să dezvolte noi medicamente și anticorpi special concepute pentru a combate virusul SARS-CoV-2.

Consorțiul se bazează pe trei piloni:

  • Repoziționarea medicamentelor, prin screening-ul și profilarea bibliotecilor de compuși furnizate de parteneri cu scopul de a avansa rapid molecule în stadii avansate de testare clinică.
  • Descoperirea de medicamente cu molecule mici, bazată pe screening in silico și profilarea compușilor candidați îndreptați împotriva SARS-CoV-2 și alte coronavirusuri.
  • Descoperirea de anticorpi care neutralizează virusul folosind afișarea completă a reacției pe celule umane și drojdii, imunizarea modelelor umanizate de animale, a celulelor B ale pacientului și în proiectarea in silico.

Strâns integrate cu acești piloni sunt echipele de lucru care se concentrează pe rafinarea compușilor candidați printr-o campanie cuprinzătoare de chimie medicamentoasă, cercetarea biologiei sistemelor și evaluarea pre-clinică și clinică a moleculelor din cei trei piloni. Pachetul de lucru pentru  biologia sistemelor va investiga fiziopatologia virală pentru a crește înțelegerea noastră despre interacțiunile dintre etapele infecției cu virus și răspunsurile imune la om. Acesta va identifica markerii bolii, pentru a ajuta dezvoltarea terapiei și a îmbunătăți proiectarea studiilor clinice și monitorizarea studiilor de faza 1 și 2 care investighează noi opțiuni terapeutice dezvoltate de CARE.

Leave a reply