• Asociația Producătorilor de Medicamente Generice  (APMGR) solicită Guvernului adoptarea ordonanței de urgență pentru majorarea sumei alocate medicamentelor în vederea scăderii taxei de clawback, conform declarației susținute de doamna Ministru Sorina Pintea în data de 11 decembrie a.c.

    Mai mult, APMGR atrage atenția că dezinteresul autorităților față de aplicarea taxei de clawback diferențiat pune în pericol soarta a milioane de pacienți români care folosesc medicamente ieftine, fiind  primele afectate de lipsa unei decizii referitoare la introducerea calculului diferențiat al taxei clawback.

    APMGR trage un semnal de alarmă cu privire la situația extrem de gravă la nivelul sistemului de sănătate în contextul în care alte mii de medicamente vor dispărea în 2019 și multe linii de producție ale fabricilor românești vor fi închise.

    ”APMGR a înaintat Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor Publice mai multe soluții viabile pentru a asigura accesul pacienților la aceste medicamente generice de o importanță strategică în terapiile pe care le urmează, în primul rând prin introducerea metodei de calcul diferenţiat al taxei clawback,  ȋn funcţie de preţul de referinţă generic”, a declarat Adrian Grecu, Președintele APMGR.

    Casa Națională de Asigurări de Sănătate a validat această soluție ca fiind una viabilă, care ar reduce taxa clawback pentru medicamentele ieftine la 18.57% ȋn trimestrul 4 al acestui an, faţă de nivelul de 27.53% rezultat din aplicarea modului actual de calcul al taxei, fără a avea un impact asupra bugetului de stat. Mai mult, Consiliul Concurenței consideră că aplicarea contribuției diferențiate ar aduce beneficii bugetare.

    Comenteaza →

Comentarii

Cancel reply