La 30 septembrie 2007 s-a incheiat primul trimestru de aplicare a Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei. Acesta a fost prilejul cu care ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a multumit medicilor de familie pentru modul in care s-au implicat in acest program.

Potrivit comunicatului de presa al MSP, dupa primul trimestru de derulare a Programului, ministerul dispune deja de date preliminare care confirma ca programul este bine primit de populatie, fapt demonstrat de sondajele de opinie.

Daca in luna iulie s-au prezentat la medic 26,13% dintre cei care au primit taloanele, in lunile august si septembrie, procentul celor evaluati a crescut la peste 60%.

Din cele 2,5 milioane de persoane care au fost evaluate, la 1,5 milioane le-au fost recomandate analize de laborator. Dintre acestia din urma, numai 30% au primit indicatia de a efectua setul complet de analize.

Riscurile de boala identificate pentru populatia examinata in aceste trei luni de derulare a programului sunt:

– boala diabetica de tip II – 23,4 %

– boala cardio-vasculara – 11,35%

– boala cronica renala – 3,41 %

– diferite tipuri de cancer 2-12 % (ex. 12 % risc cancer de col uterin)

Toate aceste informatii stranse pe durata acestor luni a facut posibila inceperea realizarii bazei de date privind situatia reala a starii de sanatate a populatiei.

De remarcat este ca 200.000 de persoane, ceea ce reprezinta 8% din cele care au fost evaluate, au fost depistate cu cazuri noi de boala, ca si faptul ca, peste 300 de mii de cetateni, adica 10% din cei evaluati, care pana acum nu erau asigurati, au mers la medic.

Au fost atentionate in mod special judetele Cluj, Arges, Bihor, Constanta, Bistrita Nasaud, Iasi, Ilfov, Satu Mare, Vrancea, Timisoara si municipiul Bucuresti pentru superficialitatea cu care au raportat datele solicitate de MSP. In aceeasi categorie au mai fost mentionate judetele Covasna, Caras Severin, Calarasi, Galati, Maramures, Neamt, Sibiu, Salaj si Vaslui.

La capitolul „asa da!” au fost remarcate de catre ministru judetele Braila, Botosani, Dolj, Harghita, Mures, Prahova, Suceava si Valcea, remarcate pentru profesionalismul asociatiilor medicilor de familie.

In cadrul videoconferintei au fost amintite si disfunctionalitatile prezente in desfasurarea programului: baza de date incompleta, neactualizata, imposibilitatea accesului la program al populatiei de etnie rroma prin lipsa actelor de identitate, riscul aplicarii in mod neuniform al programului, precum si situatia taloanelor distruse, pierdute sau care nu au fost primite si nici nu se regasesc la casele de asigurari. Eugen Nicolaescu a prezentat solutii, solicitand sprijinul activ al politiei, al ofiterilor de stare civila, primariilor, prefecturilor.

Pentru ca persoanele care se prezinta cu intarziere sa fie recuperate in program, indiferent de luna in care au primit talonul, a fost necesara modificarea Ordinului 994, proiectul de modificare al ordinului aflandu-se la Monitorul Oficial. De asemenea a fost apreciat ca este necesara o monitorizare mai activa la nivel local, o mai buna mediatizare a programului si a faptului ca neasiguratii nu platesc analizele in cadrul acestui program. MSP va incerca sa asigure fonduri pentru campanii de comunicare tintite si de cunoastere mai buna a programului de catre populatie. De maine, o echipa a Ministerului va avea intalniri regionale cu reprezentantii Autoritatilor de Sanatate Publica, Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate si medicilor de familie, intalniri in cadrul carora se va face analiza concreta si la nivel de detaliu a implementarii programului.

Leave a reply