Multe spitale nu mai pot sa asigure, din cauza lipsei banilor, tratamentele persoanelor seropozitive. Cele mai dificile situatii sunt semnalate in judetele Iasi, Vaslui sau Suceava, au declarat reprezentantii Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.
Situatii similare s-au inregistrat si in alte judete, dupa cum afirma directorul executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre. "Cu cat boala este mai avansata, cu atat schema de tratament este mai costisitoare. Incetarea tratamentului induce un foarte mare pericol asupra persoanelor seropozitive, deoarece virusul incepe sa se dezvolte exponential, ceea ce face ca imunitatea organismului sa scada dramatic. De asemenea, virusul poate ajunge sa dezvolte rezistenta la tratamentul administrat pana atunci si trebuie gasite alte solutii de tratare, insa acestea sunt foarte limitate. Astfel, pacientul pierde sansa unor ani buni din viata pe care i-ar putea trai in situatia in care ar fi tratat corespunzator", a mai spus Iulian Petre.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, spune ca, in Romania, costul medicatiei pentru persoanele infectate cu HIV din Romania este de 50 de milioane de euro pe an, suma pentru fiecare pacient in parte ajungand la circa 500 de euro pe luna.
In Romania sunt inregistrate 10.285 de persoane infectate cu HIV, dintre care 6.714 au intre 15 si 29 de ani, conform datelor statistice. Reprezentantii UNOPA spun ca, din totalul seropozitivilor, circa 7.300 se afla sub tratament. Potrivit lui Streinu-Cercel, infectarea cu HIV este tinuta sub control in Romania, numarul cazurilor depistate fiind de 450-500 pe an. ( NewsIn )
Leave a reply
Leave a reply