Roche si Biogen Idec au anuntat rezultatele unui studiu de faza II cu ocrelizumab, la pacientii cu scleroza multipla recurent-remisiva (SMRR), cea mai comuna forma a SM.
Ocrelizumab a demonstrat o reducere semnificativa a activitatii bolii, masurata prin reducerea leziunilor cerebrale si a ratei de recadere. Pacientii cu SMRR prezinta in cursul bolii recaderi insotite de simptomatologie dizabilitanta datorata leziunilor nervoase, care le pot afecta semnificativ calitatea vietii.
Reducerea numarului total de leziuni cerebrale detectate (obiectivul primar al studiului) observata imagistic prin rezonanta magnetica (IRM) a fost inalt semnificativa – 96% pentru ocrelizumab 2000 mg si 89% pentru ocrelizumab 600 mg, comparativ cu placebo.(i) Rezultatele pe activitatea bolii au fost masurate, de asemenea, si prin scaderea ratei anuale de recadere (RAR), a ratei de atacuri sau exacerbari per pacient-an. In saptamana 24, RAR a fost semnificativ redusa comparativ cu placebo, pana la 73% pentru ocrelizumab 2000 mg si 80% pentru ocrelizumab 600 mg.(ii)
„Suntem incurajati de aceste date, precum si de posibilitatea ca ocrelizumab sa poata deveni o noua optiune pentru pacientii cu scleroza multipla”, a declarat Dr. Hal Barron, Head of Global Development and Chief Medical Officer al Roche. „Noi credem in potentialul pe care il are ocrelizumab si asteptam cu nerabdare sa trecem la faza finala de dezvoltare clinica”.
Ambele doze de ocrelizumab au fost in general bine tolerate, fara a fi raportate infectii oportunistice. Evenimentele adverse grave au fost similare pentru toate grupurile de tratament (atat cele cu medicatie activa, cat si placebo). Evenimentele adverse legate de perfuzie, in principal usoare pina la moderate, au fost mai frecvente in cazul utilizarii ocrelizumab (34,5% si 43,6) fata de placebo (9,3%) in timpul primei perfuzii. Cu toate acestea, ele au scazut de la a doua perfuzie cu ocrelizumab, fiind comparabile cu placebo.
Leave a reply