Loredana Milos – avocat

Proprietatea intelectuala sta la baza progresului oricarei tari civilizate, astfel ca se impune ca statele sa fie preocupate de luarea tuturor masurilor de protectie necesare pentru asigurarea efectiva a ocrotirii realizarilor mintii umane si pentru stimularea creativitatii.

Proceduri stabilite prin Conventia privind eliberarea brevetelor europene

Asa cum precizam anterior, Conventia din 1973 instituie procedura de acordare a brevetului european, aplicabila statelor parte la conventie. Romania a aderat la Conventia privind eliberarea brevetelor europene, prin Legea nr. 611 din 13 noiembrie 2002. Potrivit art. 10 din aceasta lege, in cazul in care un brevet european care desemneaza Romania si un brevet national care are aceeasi data de depozit sau aceeasi data de prioritate au fost acordate aceleiasi persoane sau succesorului in drepturi, brevetul national nu produce efecte in masura in care el acopera aceeasi inventie ca si brevetul european, de la data la care termenul pentru depunerea unei opozitii la brevetul european a expirat, fara sa se fi depus o opozitie, sau de la data la care procedura de opozi- tie s-a finalizat printr-o hotarare definitiva de mentinere a brevetului european.

Acordarea brevetului european este decisa de Divizia de Examinare a Oficiului European de Brevete. In cazul acordarii brevetului european, se face mentiune despre aceasta in Buletinul European de Brevete, prin publicarea hotararii de acordare, urmata de publicarea mentiunii de eliberare a brevetului european si a fasciculului de brevet european.

In termen de noua luni de la publicarea de eliberare a brevetului european, persoanele interesate au posibilitatea de a formula opozitie la brevet, care urmeaza a fi examinata de Divizia de Opozitie a Oficiului.

Motivele de opozitie sunt limitativ precizate in Conventie. Daca apreciaza ca exista cel putin unul dintre aceste motive, Divizia de opozitie are atributia revocarii brevetului. In caz contrar, cererea de opozitie se respinge.

Drepturi si obligatii. Apararea drepturilor privitoare la inventii

Brevetul de inventie confera titularului sau un drept exclusiv de exploatare a inventiei pe intreaga sa durata. Este interzisa efectuarea fara consimta- mantul titularului a urmatoarelor acte:

a) fabricarea, folosirea, oferirea spre vanzare, vanzarea sau importul in vederea folosirii, oferirii spre vanzare, in cazul in care obiectul brevetului este un produs;

b) utilizarea procedeului, precum si folosirea, oferirea spre vanzare, vanzarea sau importul produsului obtinut direct prin procedeul brevetat, in cazul in care obiectul brevetului este un procedeu.

Pentru inventiile create si realizate in calitate de salariat ori cercetator intr-un proiect, inventatorul beneficiaza de drepturi patrimoniale stabilite pe baza de contract incheiat cu titularul brevetului. Pe intreaga durata de valabilitate a brevetului de inventie titularul datoreaza anual taxe de mentinere in vigoare a brevetului. Neplata acestor taxe atrage decaderea titularului din drepturile decurgand din brevet.

Dreptul la brevet, dreptul la acordarea brevetului si drepturile ce decurg din brevet pot fi transmise in tot sau in parte. Transmiterea se poate face prin cesiune sau prin licenta, exclusiva sau neexclusiva, sau prin succesiune legala ori testamentara.

La cererea oricarei persoane interesate, Tribunalul Bucuresti poate acorda o licenta obligatorie la expirarea unui termen de 4 ani de la data de depozit a cererii de brevet sau a unui termen de 3 ani de la acordarea brevetului, socotindu-se termenul care expira cel mai tarziu.

Aceasta procedura se poate intrebuinta numai daca inventia nu a fost aplicata sau a fost insuficient aplicata pe teritoriul Romaniei, iar titularul brevetului nu poate sa isi justifice inactiunea si daca nu s-a ajuns la o intelegere cu acesta privind conditiile si modalitatile comerciale de aplicare a inventiei. Licentele obligatorii sunt neexclusive si se acorda de Tribunalul Bucures ti, in conditii determinate in ceea ce priveste intinderea si durata acestora, precum si nivelul remuneratiei cuvenite detinatorului dreptului. Hotararile Tribunalului Bucuresti privind autorizarea utilizarii unei licente obligatorii, precum si cele privind remuneratia prevazuta in raport cu utilizarea acesteia vor putea fi atacate la Curtea de Apel Bucuresti in termen de 15 zile de la comunicare.

Pentru protejarea drepturilor inventatorilor, legiuitorul a calificat o serie de fapte ilicite drept infractiuni. Astfel, potrivit art. 58 din Legea nr. 64/ 1991, constituie infractiune insusirea fara drept, in orice mod, a calitatii de inventator si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. De asemenea, constituie infractiunea de contrafacere, fabricarea, folosirea sau punerea in circulatie fara drept, a obiectului unui brevet de inventie daca aceste incalcari au fost savarsite dupa data publicarii cererii de brevet de invent ie. Pentru prejudiciile cauzate, titularul brevetului ori beneficiarul unei licente are dreptul la despagubiri, potrivit dreptului comun, cererile in justitie in domeniul drepturilor de proprietate industriala fiind scutite de taxe judiciare.

Certificatul suplimentar de protectie

Pentru medicamentele brevetate se poate obtine un certificat suplimentar de protectie, in conditiile Regulamentului (CEE) nr. 1.768/ 92 al Consiliului din 18 iunie 1992 privind instituirea unui certificat suplimentar de protectie pentru medicamente. Ratiunea adoptarii Regulamentului CEE nr. 1768/ 92 a fost aceea ca, in special in cazul medicamentelor aparute in urma unei cercetari indelungi si costisitoare, pentru ca aceste medicamente sa se dezvolte in continuare pe piata euroepana, acestea trebuie sa beneficieze de o protectie suficienta pentru a incuraja o astfel de cercetare, cu atat mai mult cu cat, perioada care se scurge intre depunerea unei cereri de brevet pentru un nou medicament si autorizatia de introducere pe piata a produsului respectiv reduce protectia efectiva conferita de brevet la o perioada insuficienta pentru amortizarea investi- tiilor efectuate in cercetare, astfel ca se impune crearea unui certificat aditional de protectie pentru aceste medicamente.

Se poate obtine certificat suplimentar de protectie daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

– produsul este protejat de un brevet de baza in vigoare;
– produsul, in calitate de medicament, a obtinut o autorizatie de introducere pe piata valabila;
– produsul nu a facut deja obiectul unui certificat;
– autorizatia obtinuta este prima autoriza- tie de introducere pe piata a produsului, in calitate de medicament.

Cererea de certificat trebuie depusa in termen de sase luni de la data la care produsul, in calitate de medicament, a obtinut autorizatia de introducere pe piata. Cererea de certificat trebuie depusa la serviciul competent privind proprietatea industriala a statului membru care a eliberat sau pentru care a fost eliberat brevetul de baza si in care a fost obtinuta autorizatia de introducere pe piata. Certificatul intra in vigoare la sfarsitul duratei legale a brevetului de baza pentru o durata egala cu perioada scursa intre data depunerii cererii de brevet de baza si data primei autorizatii de introducere pe piata in Comunitate, redusa cu o perioada de cinci ani. Durata certificatului suplimentar nu poate insa depasi cinci ani de la data intrarii in vigoare a brevetului de baza.

Leave a reply