Comitetul stiintific pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) al EMA a finalizat o evaluare a impactului detectarii fragmentelor de ADN provenite de la agenti virali in cateva vaccinuri vii atenuate, prin utilizarea unei noi metode de testare. CHMP a hotarat ca prezenta neasteptata a ADN-ului viral in aceste vaccinuri nu prezinta riscuri pentru sanatatea publica, deoarece tipurile de virusuri detectate nu provoaca imbolnaviri la oameni.
Vaccinurile de acest tip autorizate in Uniunea Europeana (EU) sunt folosite ca protectie impotriva unor boli precum poliomielita, rujeola, parotidita epidemica, rubeola sau gastroenterita provocate de infectia cu rotavirus.
Evaluarea a fost initiata la solicitarea Directorului executiv al EMA, in urma detectarii de fragmente virale in vaccinurile fabricate.
O echipa de cercetatori a testat diferite vaccinuri printr-o metoda de inalta tehnologie numita metagenomica, utilizata in mod normal pentru studierea microorganismelor prezente intr-un mediu specific prin cercetarea materialului ADN/ARN.
Atunci cand aceasta metoda a fost aplicata la vaccinuri, cercetatorii au descoperit ADN viral neasteptat de la un circovirus porcin (porcine circovirus=PCV, un virus gasit in mod obisnuit in carne si in alte alimente).
CHMP a analizat informatia disponibila despre prezenta virusurilor in medicamentele biologice si a convocat un grup de experti in metagenomica, in controlul calitatii biologice si in virusologie pentru a oferi consiliere.
CHMP a constatat ca tripsina porcina, un reactiv folosit in procesul de fabricare a vaccinului, a fost cauza cea mai probabila a prezentei PCV si a recomandat redactarea unui ghid general referitor la acest reactiv.

Leave a reply