Noile norme prevad masuri care duc la suplimentarea veniturilor medicilor de familie si a asistentilor medicali care asigura continuitatea asistentei medicale primare in regim de garda. De asemenea, s-a prevazut obligatia autoritatiilor locale de a se implica in sustinerea acestor unitati deoarece comunitatea locala este beneficiara directa a serviciilor efectuate de astfel de unitati.
âDorim extinderea retelei centrelor de permanenta, in special in zonele rurale. Am urmarit, de asemenea, cresterea veniturilor pentru medicii de familie si asistentii medicali care accepta sa efectueze linii de garda in aceste centreâ, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.
In situatia in care centrul de permanenta are la dispozitie o autospeciala de consultatii la domiciliu, activitatea medicilor de familie in afara acestui centru este coordonata de catre dispeceratul medical de urgenta, dupa cum urmeaza:
a) in situatia in care pacientul sau apartinatorii acestuia se adreseaza dispeceratului medical de urgenta prin numarul unic de apel 112, iar din informatiile obtinute se apreciaza ca starea pacientului nu este critica, dispeceratul medical de urgenta solicita deplasarea la domiciliu a medicului de familie care efectueaza serviciul in regim de garda in cadrul centrului de permanenta.
b) in cazul in care pacientul sau apartinatorii acestuia se adreseaza direct centrului de permanenta, solicitând acordarea unei consultatii la domiciliu, medicul de familie care efectueaza serviciul in regim de garda in centrul de permanenta se deplaseaza la domiciliul pacientului numai cu acordul dispeceratului medical de urgenta.
Anul acesta, Ministerul Sanatatii a alocat 21 milioane de lei pentru functionarea centrelor de permanenta. In prezent, in România functioneaza 88 centre de permanenta. In urma noilor prevederi, Ministerul Sanatatii urmareste infiintarea a inca 60 de astfel de unitati.

Leave a reply