Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania a decis sa coordoneze realizarea ghidurilor de practica pentru medici.

„Ghidurile vor fi realizate in functie de prioritatile privind starea de sanatate din Romania. Colegiul va avea si rolul de a monitoriza implementarea lor. Ne asumam rolul de mediere intre partea administrativa – Ministerul Sanatatii – si partea profesionala, adica societatile si comisiile profesionale. Ghidurile au sustinerea declarata a OMS si ONU”, a declarat, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae.

Conform unui comunicat de presa remis, Agentiei NewsIn, „pana acum, s-a demonstrat ca ghidurile de practica clinica sunt mijloace efective de schimbare a procesului de asistenta medicala si de imbunatatire a rezultatelor din sanatate.

Fiind unul dintre instrumentele care ajuta profesionistii si organizatiile sa-si imbunatateasca calitatea modului de tratare a pacientilor, ghidurile ofera celor care le folosesc posibilitatea de a-si perfectiona modul de a impartasi luarea deciziilor, perfectionarea lucrului in echipa, impartasirea cunostintelor lor bazate pe experienta si reducerea variatiilor in practica. De asemenea, ghidurile actualizeaza permanent cunostintele profesionistilor si ii determina sa renunte la metodele folosite pana atunci pentru a urma cea mai buna practica recomandata”, a declarat prof. dr. Vlad Tica, vicepresedintele CMR.

Pana in prezent, in Romania, au fost adoptate ghidurile de ginecologie, la sfarsitul anului trecut. Totodata, 11 ghiduri sunt elaborate, iar alte 15 sunt in lucru. ” O prioritate a Colegiului Medicilor este realizarea unui ghid al ghidurilor, care sa ofere metodologia comuna de elaborare a tuturor ghidurilor. Am propus acest ghid Uniunii Europene a Medicilor Specialisti, Colegiul Medicilor fiind singurul reprezentant din Romania acceptat in aceasta prestigioasa institutie. In tarile europene, durata medie de elaborare a unui ghid este de 18 luni”, a adaugat prof. dr.Tica.

Leave a reply