Comisia Europeana a publicat raportul preliminar privind ancheta pe teme concurentiale efectuata in sectorul farmaceutic, potrivit caruia in acest domeniu regulile concurentiale nu sunt pe deplin respectate. Rezultatele preliminare ale anchetei arata ca exista dovezi conform carora o serie de companii inovatoare au folosit anumite mijloace pentru a intarzia sau a bloca intrarea pe piata a unor medicamente produse de companii concurente.
Printre metodele folosite impotriva firmelor producatoare de medicamente generice se numara depunerea mai multor cereri de brevet pentru acelasi medicament (asa-numitele "grupuri de brevete"), generarea de conflicte si litigii, incheierea unor acorduri in materie de brevete care blocheaza intrarea pe piata a companiilor producatoare de medicamente generice si interventii pe langa autoritatile nationale, in cazul in care aceste companii solicita cereri de autorizare.
Acolo unde au avut succes, astfel de metode au generat costuri suplimentare semnificative pentru bugetele sanatatii publice – si in ultima instanta pentru contribuabili si pacienti – si reducerea masurilor de stimulare a inovarii. Raportul prezinta exemplul unui esantion de medicamente care s-au confruntat cu o pierdere a exclusivitatii in perioada 2000-2007 in 17 state membre, estimand ca s-ar fi putut economisi aproximativ 3 miliarde de euro pentru acest esantion daca, in aceeasi perioada, medicamentele generice ar fi intrat pe piata fara intarziere. Totodata, raportul mentioneaza ca au fost aplicate strategii de brevetare defensive, avand ca scop principal blocarea procesului de fabricare a unor noi medicamente de catre firmele concurente.
Comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes, a declarat: "Existenta concurentei pe piata produselor farmaceutice este de o importanta vitala, pentru ca cetatenii au nevoie sa primeasca medicamente inovatoare si accesibile ca pret, iar contribuabilii trebuie sa beneficieze de oferta cea mai avantajoasa pe care le-o poate face sistemul lor de sanatate.
Aceste rezultate preliminare arata ca, uneori, intrarea pe piata a companiilor producatoare de medicamente generice si conceperea unor medicamente noi si accesibile, sunt blocate sau intarziate. Costurile pe care le au de suportat sistemele de sanatate, consumatorii si contribuabilii sunt considerabile. Acum stim exact ce se intampla si de ce: urmatorul pas este acela de a discuta despre constatarile noastre cu partile implicate si de a trage concluziile care se impun. Suntem inca la inceput, dar Comisia nu va ezita sa deschida dosare impotriva companiilor, daca exista indicii ca au fost incalcate regulile antitrust."
Leave a reply
Leave a reply