Igiena este esentiala pentru asigurarea si mentinerea sanatatii omului si presupune luarea tuturor masurilor profilactice necesare pentru asigurarea unor conditii de trai si de munca cat mai bune pentru populatie. In legislatia noastra exista o serie de reglementari care cuprind norme de igiena vizand diferite aspecte ale vietii sociale, toate avand drept scop principal mentinerea si ocrotirea sanatatii populatiei. Nu vom reda toate aceste norme de igiena, insa vom aminti cateva dintre cele pe care le consideram de larg interes.

Prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 536/1997 au fost aprobate Normele de igiena si recomandarile privind mediul de viata al populatiei, cuprinzand norme de igiena referitoare la zonele de locuit, norme de igiena referitoare la aprovizionarea cu apa a localitatilor, norme de igiena pentru fantani, norme referitoare la colectarea si indepartarea reziduurilor, norme de igiena privind produsele cosmetice. Potrivit dispozitiilor Ordinului nr. 536/1997, amplasarea cladirilor de locuit trebuie sa asigure insorirea acestora pe o durata de minim o ora si jumatate zilnic, la solstitiul de iarna, a tuturor incaperilor de locuit, iar distanta dintre cladiri trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu inaltimea cladirii celei mai inalte, pentru a nu se umbri reciproc. Unitatile de mica industrie, comerciale si de prestari servicii, care pot crea riscuri pentru sanatate sau disconfort pentru populatie prin producerea de zgomot, vibratii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante se amplaseaza in cladiri separate la distanta de cel putin 15 metri de ferestrele locuintelor. In cadrul amenajarii si dotarii zonelor destinate odihnei si recreerii trebuie sa se asigure instalatii de alimentare cu apa potabila, toalete publice si locuri pentru colectarea deseurilor. Intre intreprinderile industriale, care pot polua factorii de mediu sau produce zgomot si vibratii, si teritoriile protejate invecinate, se asigura zone de protectie sanitara.

Terito riile protejate, in sensul legii, sunt zonele de locuit, parcurile, rezervatiile naturale, zonele de odihna si recreere, institutiile socio- culturale si medicale. Zonele de protectie sanitara se stabilesc, ca si forma si marime, pe baza unor studii de impact asupra sanatatii populatiei si mediului inconjurator. In cazul in care prin studii de impact nu s-au stabi lit alte distante, distantele minime de protectie sanitara recomandate sunt cele prevazute de art. 11 din Ordinul nr. 536/1997. Amplasarea obiec tivelor economice cu surse de zgomot si vibratii si dimensionarea zonelor de protectie sanitara se vor face in asa fel incat in teritoriile protejate nivelul acustic echivalent continuu masurat la 3 m de peretele exterior al locuintei si la 1,5 m inaltime de sol, sa nu depaseasca 50 dB. Pentru apartamente, nivelul acustic masurat in interiorul camerei cu ferestrele inchise nu trebuie sa depaseasca 35 dB in timpul zilei. In timpul noptii (orele 22,00 – 06,00) nivelul echivalent continuu trebuie redus cu 10 dB fata de valorile din timpul zilei. Referitor la parametrii sanitari care trebuie sa fie respectati la proiectarea si executa rea locuintelor, suprafata minima a unei came re trebuie sa aiba 10 mp, suprafata minima a bucatariei – 5 mp, iar inaltimea sub plafon – 2,60 m. Amplasa rea fantanilor trebuie sa se faca la cel putin 10 m de orice sursa de poluare, iar adancimea stratului de apa folo sit nu trebuie sa fie mai mica de 4 m. Ghizdurile fantanii vor avea o inaltime de 70 – 100 cm deasupra solului si 60 cm sub nivelul acestuia. In unitatile de cazare (hoteluri, pensiuni), schimbarea lenjeriei de pat se va realiza ori de cate ori este nevoie, dar nu mai rar de 3 zile, in cazul in care a fost utilizata de aceeasi persoana.

Ordinul nr. 1955/1995 aproba Normele de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor. Potrivit acestor norme, amplasarea unitatilor pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor se va face in zone ferite de surse de poluare a atmosferei si de zgomote, avand ferestrele salilor de grupa, clasa sau amfiteatre orientate spre sud, sud-est, sud-vest, est sau vest, in functie de zonele climatice. Intre cladirea unitatii si accesul in curtea acesteia va fi prevazut un spatiu verde cu latimea de minimum 25 m, cu rol si in reducerea influentei zgomotului stradal. Numarul maxim de copii admisi intr-o clasa de elevi nu va depasi 25 de elevi in ciclul primar si 30 de elevi in ciclul gimnazial, invatamantul liceal si profesional. Regimul de activitate si de odihna in unitatile pentru ocrotirea, educarea si ins truirea copiilor si tinerilor va fi asigurat in concordanta cu particularitatile de varsta ale curbei fiziologice a capacitatii de efort in cursul unei zile, saptamani, trimestru si an de invatamant, evitandu-se eforturile crescute la inceputul si sfarsitul perioadelor de timp mentionate. Volumul si greutatea manualelor, ale rechizitelor si ale altor materiale necesare in procesul de invatamant, transportate zil nic de elevi la scoala si de la scoala vor fi adaptate capacitatii de efort fizic corespunzatoare varstei copiilor. Greutatea continutului ghiozdanelor elevilor nu va depasi 2 – 2,5 kg. In ceea ce priveste normele de igiena a procesului instructiv-educativ, este necesar ca numarul de ore de activitate scolara sa nu depaseasca 3-4 ore pe zi (clasa I), 4 ore pe zi (clasa a II-a), 4-5 ore pe zi (invatamant gimnazial), 5-6 ore pe zi (invatamant liceal), 6 ore pe zi (invatamant postliceal si universitar). Activitatea de scriere nu se va desfasura la clasele I si a II-a la prima ora, deoarece este o activitate obositoare. Orele de educatie fizica nu vor fi efectuate in prima ora a turei de dupa-amiaza si nici in ultima ora de curs. Situarea a doua ore consecutive ale aceluiasi obiect de studiu va fi evitata.

Normele tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare sunt reglementate prin Ordinul nr. 261/2007. Potrivit acestor norme, dezinfectia cu scop profilactic completeaza curatarea, dar nu o suplineste si nici nu poate inlocui sterilizarea. Alegerea metodei de dezinfectie si/sau sterilizare pentru suprafete, instrumentar si echipamente trebuie sa tina cont de categoria din care acestea fac parte si de modul incare sunt folosite in asistenta acordata pacientilor, in norme fiind prevazute explicit metodele de aplicare a dezinfectatelor chimice in functie de suportul pe care urmeaza a fi aplicate, cat si metodele de sterilizare.

Referitor la igiena produselor alimentare, H.G. nr. 924/2005 stabileste regulile generale care trebuie respectate pentru asigurarea controlului riscurilor si a calitatii de propriu pentru consumul uman a unui produs alimentar. Operatorii in domeniul alimentar trebuie sa se asigure ca produsele primare sunt protejate fata de contaminare, avand in vedere orice procesare pe care o vor suferi ulterior aceste produse. In acest scop, H.G. nr. 924/2005 reglementeaza cerintele generale de igiena pentru obiectivele din domeniul alimentar, cerintele specifice incaperilor unde sunt preparate, tratate si procesate produse alimentare, cerinte speciale pentru transportul alimentelor si pentru echipamentele si ustensilele cu care alimentele vin in contact. De asemenea, exista reguli stricte cu privire la igiena personalului care lucreaza in zona de mani pulare a alimentelor, fiind interzisa manipularea alimentelor si accesul in zona de manipulare a alimentelor pentru persoana care sufera de o boala sau este purtatoare a unei boli ce poate fi transmisa prin alimente sau care sufera de o alta afectiune, cum ar fi leziuni infectate, infectii ale pielii, abcese sau diaree. De asemenea, producatorii de alimente de origine animala trebuie sa se conformeze Regulilor specifice de igiena pentru alimente de origine animala cuprinse in H.G. nr. 954/2005 care transpune Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE.

In ceea ce priveste transporturile de persoane, prin Ordinul nr. 18/2008 au fost aprobate Normele de igiena care se aplica transportului rutier public si in regim de taxi, transportului feroviar, naval, aerian si subteran. Potrivit acestor norme, operatorii economici sau autoritatile care au in administrare traseele de transport in comun sunt obligate sa le intretina, impreuna cu statiile si mijloacele de transport in comun, in conditii optime de igiena, sa asigure intretinerea, salubrizarea si curatarea permanenta, sa realizeze dezinfectia si dezinsectia vehiculelor ori de cate ori este nevoie si sa asigure un microclimat favorabil in mijloacele de transport. Privitor la transportul aerian, au fost reglementate dotarile care trebuie asigurate in fiecare aeroport, reguli de preparare a alimentelor care se servesc in aeronave, dotari care trebuie sa confere un anumit grad de confort in aeronave si norme de salubrizare a aeronavelor. Normele de igiena aprobate pentru transportul fero viar vizeaza caracteristici si dotari ale vagoanelor pentru calatori, ale compartimentelor acestora, ale vagonului de dormit si ale vagonuluirestaurant. Important de mentionat ar fi faptul ca, pentru transportul rutier de persoane judetean si interjudetean este interzis transportul de persoane in picioare, indiferent de distanta. De asemenea, referitor la amenajarea autostrazilor, este obligatorie amenajarea de locuri de odihna la distante de maximum 30 de km, amplasate la minimum 50 de metri de autostrada, dotate cu grupuri sanitare, apa potabila curenta si amenajari pentru odihna. Toate amenajarile de pe autostrazi trebuie prevazute cu mijloace de acces pentru persoanele cu dizabilitati, fiind obligatorie montarea telefoanelor publice pentru urgente medicale la distante de maximum 5 km. Este evident faptul ca legiuitorul roman a aprobat norme de igiena in toate domeniile de activitate, insa pentru ca o norma juridica imperativa sa isi atinga scopul, pentru nerespectarea acesteia trebuie instituite sanctiuni. Actul normativ cadru cu privire la stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de igiena si sanatate publica este reprezentat de Legea nr. 98/1994 republicata, care cuprinde faptele ce constituie contraventii si sanctiunile contraventionale aferente pentru toate sectoarele de activitate. Contraventiile savarsite in conditiile Legii nr. 98/1994 se constata de catre inspectorii sanitari de stat, acestia fiind abilitati a aplica si sanctiunea contraventionala prevazuta de lege.

Toti oamenii ar trebui sa constientizeze importanta regulilor de igiena, insa pentru a se asigura respectarea acestor reguli care influenteaza in mod cert starea de sanatate a populatiei, trebuie sa cunoastem aceste reguli, sa le respectam si sa pretindem si celor din jur sa le respecte, sesizand organelor abilitate abaterile constatate in vederea remedierii situatiei, deoarece pasivitatea echivaleaza cu acceptarea unei situatii care poate avea influenta nefasta asupra sanatatii noastre.

Leave a reply