Cercetari recente desfasurate in Spania au reconfirmat ca suplimentele de acid linoleic conjugat pot induce insulino-rezistenta la om si animal, desi mecanismul acestui efect ramane imprecis. 
Cercetari recente desfasurate in Spania au reconfirmat ca suplimentele de acid linoleic conjugat pot induce insulino-rezistenta la om si animal, desi mecanismul acestui efect ramane imprecis.
Studiul a urmarit
  efectele directe ale acidului linoleic conjugat pe secretia
  de leptina si cea de adiponectina – ambele cu rol in sensibilitatea
  la insulina a celulelor. Acidul linoleic conjugat
  a inhibat atat expresia bazala, cat si cea insulinstimulanta
  a leptinei, ca si secretia acesteia; a inhibat
  productia bazala de adiponectina, dar nu si in prezenta
  insulinei; a scazut preluarea de catre tesuturi a glucozei
  si a crescut semnificativ proportia de glucoza metabolizata
  pana la acid lactic. Tratamentul insulinic a prevenit
  partial efectele acidului linoleic conjugat asupra utilizarii
  tisulare a glucozei si a determinat o crestere semnificativa a procentelor de glucoza metabolizate in lactat.
  S-a observat, de asemenea, o puternica relatie inversa
  intre cresterea utilizarii anaerobe a glucozei si scaderea
  secretiei de leptina si adiponectina. In plus, lipoliza si expresia
  factorului de transcriptie adipogenetica PPARgamma
  au fost diminuate de catre acidul linoleic conjugat.
  Aceste date indica faptul ca acidul inhiba secretia de
  leptina si adiponectina si sugereaza ca stimularea metabolismului
  anaerob al glucozei ar putea sta la originea
  acestui fapt. Inhibitia PPARgamma ar putea sa fie implicata
  si ea in inhibarea secretiei de adiponectina. Mai
  mult, inhibarea productiei de leptina si adiponectina ar
  putea contribui la insulinorezistenta indusa de acidul linoleic
  conjugat.
  Un alt studiu efectuat in Suedia a urmarit efectele
  suplimentelor de acid linoleic conjugat asupra valorilor
  antropometrice si metabolice, ca si asupra compozitiei
  in acizi grasi a lipidelor plasmatice si a trombocitelor.
  Rezultatele au aratat o scadere semnificativ statistic a
  grasimii corporale la grupul de lucru. Greutatea corporala,
  IMC, diametrul abdominal sagital nu s-au modificat.
  Nu au existat diferente intre loturile investigate in ceea
  ce priveste lipoproteinele serice, acizii grasi neesterificati,
  insulina plasmatica, glicemia sau activitatea inhibitorului
  activatorului de plasminogen (PAI-1). In grupul suplimentat
  cu acid linoleic conjugat au crescut nivelele
  plasmatice si trombocitare ale acizilor stearic, docosatetraenoic,
  docosapentaenoic, in timp ce nivelul
  acizilor palmitic, oleic si dihomo-gamma-linolenic a
  scazut, determinand o descrestere a activitatii estimate
  a enzimelor delta-6 si delta-9 desaturaza si o
  crestere a activitatii delta-5 desaturazei. Aceste rezultate
  sugereaza ca suplimentele de acid linoleic conjugat
  pot reduce grasimea corporala si ca pot influenta
  metabolismul lipidic.
  Studiile britanice au urmarit efectele antiaterogenetice
  ale acidului linoleic conjugat, observate deja pe animalele de laborator. Rezultatele au fost divergente,
  in functie de izomerul folosit: izomerul trans-
  10,cis-12 creste raportul LDL/HDL colesterol si raportul
  coleste rol total/HDL colesterol, pe cand izomerul cis-
  9,trans-11 le diminueaza.
  O cercetare a Departamentului American de Agricultura,
  efectuat in 2006, pe soareci, indica faptul ca
  acidul linoleic conjugat poate induce o redistributie dramatica
  a acizilor grasi esentiali (docosahexaenoic si arahidonic)
  in diferite tesuturi. Acest fapt ridica mari semne
  de intrebare in ceea ce priveste riscurile majore conexe,
  indeosebi legate de morbiditatea prin boli cardio-vasculare
  si inflamatorii. De exemplu, continutul acidului docosahexaenoic
  la nivelul miocardului a fost redus cu circa
  25% de anumiti izomeri ai acidului linoleic conjugat
  in timp ce in splina, acelasi acid gras a crescut de 6 ori,
  iar acidul arahidonic a scazut cu numai 5% fata de nivelurile
  normale. Un alt studiu, din 2005, care a oferit suplimente
  de acid linoleic conjugat la puii recent eclozati,
  a aratat o mortalitate crescuta la grupurile care au primit
  suplimentul si o diminuare a nivelurilor de acid docosahexaenoic
la puii incubati cu acid linoleic conjugat.
  In ceea ce priveste actiunea acidului linoleic conjugat
  asupra imunitatii, datele disponibile sunt destul de
  limitate, indeosebi la subiectii umani. Studiile efectuate
  au aratat ca efectele izomerilor acidului linoleic conjugat
  au fost similare, existand o corelatie negativa intre activarea
  mitogen-indusa a limfocitelor T si continutul de
  izomeri al mononuclearelor.
  Sursele dietetice de acid linoleic conjugat sunt
  produsele animaliere: carnea de vita, de cangur, de
  gaina, ouale, produsele lactate procesate termic cum
  sunt branza, laptele si iaurturile. Raportul tipic dintre
  cei doi izomeri in alimente porneste de la 30/1 si
  merge pana la 70/1, iar in suplimente el este, de regula,
  de 50/50. Desi uleiurile vegetale contin mult acid linoleic,
  nu contin decat foarte putin acid linoleic conjugat,
  acesta putand fi obtinut prin expunerea uleiului la
  caldura si mediu bazic. Unicitatea acidului din grasimile
  rumegatoarelor este legata de biohidrogenarea acizilor
  grasi nesaturati din dieta de catre bacteriile rumenului.
  Izomerii acidului linoleic conjugat sunt compusi intermediari
  in biohidrogenare, iar o parte din ei este orientata
  catre grasimile laptelui si catre grasimea corporala.
In plus, chiar animalele isi sintetizeaza izomerul
cis-9, trans-11 (in muschi si glanda mamara) din acid
trans-11 octadecenoic, un alt intermediar absorbit din
cadrul biohidrogenarii ruminale.
  Numeroase cercetari au urmarit modalitatile practice
  de a amplifica nivelul de acid linoleic conjugat in
  alimentele de origine animala, prin intermediul unor
  modele specifice de alimentatie administrata septelului –
  dieta bogata in soia, seminte de rapita – ambele bogate
  in acizi grasi nesaturati(School of Chemistry din cadrul
Trinity College Dublin).
  Cele mai frecvente efecte adverse ale administrarii
  ca supliment a acidului linoleic conjugat au fost: greata,
  diareea, dispepsia si scaunele diareice, acidul fiind in
general foarte bine tolerat.
  Din punctul de vedere al interactiunilor, acidul linoleic
  conjugat poate interfera medicatia antidiabetica,
  datorita efectelor sale pe metabolismul glucozei, ca si
  medicatia antihiperlipemianta, din cauza efectelor pe
metabolismul lipidic.
  In concluzie, desi beneficiile acidului linoleic conjugat
  sunt cat se poate de incurajatoare – efectele sale
  negative, mai ales in ceea ce priveste metabolismul glucozei
  – sunt mai mult decat ingrijoratoare. De aceea
  folosirea acidului linoleic conjugat in scopul reducerii
  greutatii corporale trebuie sa fie exclusiv o terapie adjuvanta
  a metodelor obisnuite, rezervata pacientilor care
  necesita minime ajustari de greutate si care nu prezinta
  factori de risc pentru diabet si boala cardiovasculara. In
  orice caz, pacientii care folosesc astfel de suplimente trebuie
  sa-si monitorizeze in mod regulat nivelul glicemiei
  si nivelul lipidelor sanguine, pentru a putea intrerupe la
  timp suplimentarea in cazul aparitiei unor modificari patologice.
																				
Farmacistul integral 360 – ghidul profesional al practicii si rolul in bunastarea comunitatii					
Rolul medicului de familie în promovarea sănătății și colaborarea interdisciplinară în România.					

Leave a reply