Studiile clinice trebuie sa fie efectuate in concordanta cu Declaratia de la Helsinki asupra principiilor etice ale cercetarii care implica subiecti umani, adoptata de Adunarea Generala a Asociatiei Medicale Mondiale (1996). Toate informatiile despre studiile clinice trebuie sa fie inregistrate, gestionate si depozitate in asa fel incat sa poata fi raportate, interpretate si verificate cu acuratete, cu respectarea in acelasi timp a confidentialitatii inregistrarilor subiectilor participanti la studiul clinic.

Toate informatiile despre studiile clinice trebuie sa fie inregistrate, gestionate si depozitate in asa fel incat sa poata fi raportate, interpretate si verificate cu acuratete, cu respectarea in acelasi timp a confidentialitatii inregistrarilor subiectilor participanti la studiul clinic.

REGULI DE BUNA PRACTICA IN STUDIUL CLINIC AL MEDICAMENTELOR DE UZ UMAN PENTRU INVESTIGATIE CLINICA

Prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 903/ 2006 au fost aprobate principiile si ghidurile detaliate privind buna practica in studiul clinic al medicamentelor de uz uman pentru investigatie clinica, precum si cerintele pentru fabricatia si importul acestor medicamente. Acest act normativ transpune Directiva Comisiei Europene 2005/ 28/ CE din 8 aprilie 2005 privind principiile si ghidurile detaliate referitoare la buna practica in studiul clinic al medicamentelor de uz uman pentru investigatie clinica, precum si cerintele pentru fabricatia si importul acestor medicamente. Potrivit acestor reguli de buna practica, drepturile, siguranta si starea de bine a subiectilor unui studiu clinic sunt puse inaintea oricarui interes stiintific sau al societatii. Toate informatiile nonclinice si clinice disponibile despre un medicament pentru investigatie clinica trebuie sa fie adecvate pentru a sustine studiul clinic propus. Studiile clinice trebuie sa fie efectuate in concordanta cu Declaratia de la Helsinki asupra principiilor etice ale cercetarii care implica subiecti umani, adoptata de Adunarea Generala a Asociatiei Medicale Mondiale (1996). Toate informatiile despre studiile clinice trebuie sa fie inregistrate, gestionate si depozitate in asa fel incat sa poata fi raportate, interpretate si verificate cu acuratete, cu respectarea in acelasi timp a confidentialitatii inregistrarilor subiectilor participanti la studiul clinic.

Autorizatia este necesara atat pentru fabricatia totala sau partiala a medicamentelor pentru investigatie clinica, cat si pentru variatele procese de divizare, ambalare sau prezentare. O asemenea autorizatie este necesara chiar daca medicamentele respective sunt destinate exportului. Autorizatia este necesara, de asemenea, in cazul importurilor in Romania din tari terte.

Autorizatia nu este necesara pentru reconstituirea, inaintea utilizarii sau ambalarii, in cazurile in care aceste procese se desfasoara in spitale, centre de sanatate sau clinici si sunt efectuate de farmacisti ori de alte persoane autorizate legal in Romania sa efectueze aceste procese, cu conditia ca medicamentele pentru investigatie clinica sa fie destinate exclusiv folosirii in acele institutii.

Agentia Nationala a Medicamentului elibereaza autorizatia numai dupa ce s-a asigurat de acuratetea informatiilor pe care solicitantul acesteia le-a furnizat, printr-o inspectie efectuata de inspectorii sai. Dosarul de baza al studiului clinic cuprinde documentele esentiale care permit efectuarea unui studiu clinic si asigura calitatea informatiilor obtinute, care trebuie evaluate; aceste documente arata daca investigatorul si sponsorul au respectat principiile si ghidurile de buna practica in studiul clinic, precum si cerintele din normele si protocoalele analitice, farmacotoxicologice si clinice referitoare la testa rea medicamentelor. Dosarul de baza al studiului clinic constituie fundamentul pentru auditul realizat de auditorul independent al sponsorului si pentru inspectiile efectuate de Agentia Nationala a Medicamentului. Continutul documentelor esentiale trebuie sa fie in acord cu caracteristicile fiecarei faze a studiului clinic. Sponsorul si investigatorul trebuie sa pastreze documentele esentiale referitoare la un studiu clinic cel putin 5 ani de la finalizarea lui. Agentia Nationala a Medicamentului trebuie sa asigure suficiente resurse, sa aloce un numar adecvat de inspectori pentru a asigura verificarea respectarii regulilor de buna practica in studiul clinic si sa stabileasca procedurile relevante pentru verificarea respectarii regulilor de buna practica in studiul clinic.

Aceste proceduri trebuie sa includa modalitati pentru examinarea atat a procedurilor de conducere a studiului, cat si a conditiilor in care studiile clinice sunt planificate, efectuate, monitorizate si inregistrate, precum si masurile de urmarire a acestora. Sanctiunile pentru incalcarea regulilor de buna practica in studiul clinic al medicamentelor sunt prevazute in Legea nr. 95/ 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, Titlul XVII Medicamentul, articolul 835, alineat 1, potrivit carora nerespectarea de catre personalul calificat in studiul clinic al medicamentelor, a Regulilor de buna practica in studiul clinic, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei. Daca fapta prevazuta la alineatul (1) al articolului 835 din lege a avut ca urmare decesul, imbolnavirea sau agravarea bolii ori vatamarea integritatii corporale a unei persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 ani la 5 ani.

REGULI DE BUNA PRACTICA DE FABRICATIE PENTRU MEDICAMENTELE DE UZ UMAN, INCLUSIV CELE PENTRU INVESTIGATIE CLINICA

Aceste reguli de buna practica au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 905/ 2006, care transpune Directiva Comisiei Europene 2003/ 94/ CE privind Principiile si liniile directoare de buna practica de fabricatie pentru medicamentele de uz uman, inclusiv cele pentru investigatie clinica.

In conformitate cu aceste norme, fabricantul trebuie sa se asigure ca operatiile de fabricatie sunt realizate in acord cu buna practica de fabricatie si cu autorizatia de fabricatie. Fabricantul trebuie sa se asigure ca toate operatiile de fabricatie efectuate pentru un medicament autorizat de punere pe piata sunt realizate in acord cu informatiile furnizate in dosarul de autorizare de punere pe piata care a fost acceptat de Agentia Nationala a Medicamentului. Producatorul de medicamente trebuie sa-si revizuiasca in mod regulat procesele de fabricatie, din perspectiva progreselor stiintifice si tehnice si a dezvoltarii medicamentului pentru investigatie clinica.

De asemenea, trebuie sa stabileasca si sa implementeze un sistem eficient de asigurare a calitatii in domeniul farmaceutic, care sa implice participarea activa a conducerii si a personalului din diferitele departamente.

Personalul trebuie sa beneficieze de instruire initiala si continua, a carei eficienta trebuie sa fie verificata si care sa includa teoria si aplicatiile conceptului de asigurare a calitatii si de buna practica de fabricatie si, cand este cazul, cerinte speciale pentru fabricatia medicamentelor pentru investigatie clinica.

Fabricantul trebuie sa stabileasca si sa mentina un sistem de documentatie bazat pe specificatii, formule de fabricatie si instructiuni de procesare si ambalare, proceduri si inregistrari care sa acopere diversele operatii de fabricatie care sunt realizate. Documentatia seriei unui medicament pentru investigatie clinica trebuie sa fie pastrata cel putin 5 ani dupa incheierea sau oprirea oficiala a ultimului studiu clinic in care a fost utilizata seria respectiva; sponsorul sau detinatorul autorizatiei de punere pe piata, daca este diferit, este responsabil de asigurarea faptului ca inregistrarile sunt pastrate conform cerintelor pentru autorizarea de punere pe piata, in acord cu Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 906/ 2006 pentru aprobarea Normelor si protocoalelor analitice, farmaco – toxicologice si clinice referitoare la testarea medicamentelor. Trebuie pastrate probe din fiecare serie de produs finit timp de cel putin un an dupa data de expirare.

In cazul medicamentelor pentru investigatie clinica, trebuie pastrate probe suficiente din fiecare serie de produs vrac si din materialele de ambalare cheie utilizate pentru fiecare serie de produs finit, timp de cel putin 2 ani de la incheierea sau oprirea oficiala a ultimului studiu clinic in care a fost utilizata seria, alegandu-se perioada cea mai lunga. Fabricantul trebuie sa stabileasca si sa mentina un sistem de control al calitatii, condus de o persoana care are calificarile necesare si care este independenta fata de productie.

Fabricantul care nu respecta regulile de buna practica de fabricatie poate fi sanctionat cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, in conditiile articolului 836, alineat 1, litera d) din Legea nr. 95/ 2006. De asemenea, contrafacerea sau punerea in circulatie de medicamente fara respectarea dispozitiilor cuprinse in Titlul XVII Medicamentul din Legea nr. 95/ 2006, constituie infractiune, in conformitate cu prevederile articolului 834 din Legea nr. 95/ 2006 si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani. Daca medicamentele contrafacute sau puse in circulatie fara respectarea prevederilor prezentului titlu sunt vatamatoare sanatatii, fapta se pedepseste cu inchisoare de la un an la 8 ani. Daca vreuna dintre faptele anterior descrise au avut ca urmare imbolnavirea sau agrava rea bolii unei persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 ani la 8 ani, iar daca a avut ca urmare decesul, pedeapsa este inchisoarea de la 5 ani la 15 ani.

REGULI DE BUNA PRACTICA PRIVIND DISTRIBUTIA ANGRO A MEDICAMENTELOR

Prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1963/ 2008 a fost adoptat Ghidul de buna practica in distributia angro a medicamentelor. Acest ghid reprezinta traducerea si adaptarea Ghidului privind buna practica de distributie (94/ C63/ 03), elaborat de Comisia Europeana in baza prevederilor articolului 10 din Directiva Consiliului Comunitatilor Europene 92/ 25/ CEE privind distributia angro a medicamentelor de uz uman, completat cu prevederile Ghidului privind buna practica de distributie pentru produse farmaceutice (WHO Technical Report Series nr. 937, 2006), elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Sistemul calitatii aplicat de distribuitorii angro de medicamente trebuie sa asigure faptul ca medicamentele furnizate sunt autorizate de punere pe piata, conform legislatiei in vigoare, ca se evita contaminarea cu alte produse, ca rotatia stocurilor depozitate se realizeaza adecvat si ca medicamentele sunt depozitate in zone sigure si protejate corespunzator. Suplimentar, sistemul calitatii trebuie sa asigure ca medicamente de calitate corespunzatoare sunt livrate corect la destinatar, intr-o perioada de timp convenabila; trebuie sa existe un sistem de urmarire care sa permita detectarea oricarui medicament neconform si, de asemenea, sa existe o procedura eficienta de retragere. Distribuitorul trebuie sa detina si sa aplice proceduri privind aprovizionarea si livrarea medicamentelor, inclusiv pentru operatiile administrative si tehnice desfasurate, care sa garanteze faptul ca achizitionarea medicamentelor necesare se face de la furnizori autorizati si ca distribuirea acestora se face catre unitati de distributie autorizate. Sistemul calitatii unui distribuitor angro trebuie sa cuprinda prevederi referitoare la obligativitatea informarii imediate a detinatorului autorizatiei de punere pe piata, a autoritatilor nationale si/sau internationale competente, in cazul identificarii unor medicamente suspectate de contrafacere sau care se dovedesc a fi contrafacute.

Toate partile implicate in lantul de distributie trebuie sa colaboreze pentru a putea lupta impotriva contrafacerii medicamentelor. In acest scop, detinatorii unei autorizatii de distributie angro trebuie sa achizitioneze medicamentele numai de la persoane sau entitati care detin la randul lor o autorizatie de fabricatie sau de distributie angro, dupa caz. De asemenea, detinatorii unei autorizatii de distributie angro trebuie sa furnizeze medicamente numai persoanelor care sunt ele insele detinatoare ale unei autorizatii de distributie angro sau sunt autorizate sa furnizeze medicamente pentru populatie. Trebuie sa existe instructiuni scrise si inregistrari care sa documenteze toata activitatea referitoare la distributia medicamentelor, inclusiv toate receptiile si eliberarile; denumirea distribuitorului angro trebuie sa figureze pe toate documentele relevante. Incalcarea Regulilor de distributie angro constituie contraventie potrivit art. 836 alin. 1 lit. h) din Legea nr. 95/ 2006 si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei si suspendarea autorizatiei de functionare a unitatii de distributie, pana la remedierea deficientelor constatate.

Diagnosticarea corecta a bolii de catre medic si prescrierea tratamentului adecvat pacientului nu sunt suficiente pentru ca starea de sanatate a pacientului sa se amelioreze, pacientul avand nevoie de medicamentele prescrise, fabricate si distribuite corect, pastrate corespunzator si aflate in termenul de garantie.

Ori, pentru a avea certitudinea faptului ca medicamentele eliberate pacientului sunt de calitate corespunzatoare, trebuie respectate Regulile de buna practica in domeniul farmaceutic, alaturi de celelalte reglementari legale in materie.

Leave a reply