âModificarea Legii Farmaciei reprezinta o necesitate avand in vedere ca la sfarsitul acestui an inceteaza aplicabilitatea criteriului demografic privind infiintarea farmaciilor comunitare. Renuntarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fara limita a farmaciilor comunitare, iar, in prezent, in Romania exista un numar suficient de farmacii prin care se asigura aprovizionarea cu medicamente a populatiei. Mai mult, daca eliminam acest criteriu exista pericolul transferului farmaciilor din mediul rural in cel urbanâ, a declarat Ministrul Sanatatii intr-o conferinta de presa.Noua Lege a Farmaciei prevede ca infiintarea unei farmacii comunitare in mediul urban sa se realizeze in functie de numarul de locuitori si la o distanta de minimum 500 m de o alta farmacie comunitara.
Exceptand criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unitati farmaceutice doar pe o raza de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenta sau UPU, cu conditia ca farmacia sa aiba orar permanent.
Conform noilor prevederi, o farmacie va putea fi infiintata si va functiona ca o societate comerciala, in care farmacistul este asociat unic sau este in asociatii de farmacisti care detin cel putin 51% din actiuni.
O alta prevedere importanta se refera la functia de farmacist-sef. Daca pana in prezent farmacistul âsef, conducea unitatea doar in baza unui certificat de membru al Colegiului Farmacistilor din Romania, conform noii prevederi legale, va putea deveni farmacist-sef, doar farmacistul care va face dovada unei experiente de cel putin 2 ani in profesie.
In noua Lege exista doua alte importante prevederi, in premiera:
va fi interzisa vanzarea pe internet a medicamentelor de catre farmaciile comunitare si
de asemenea, farmaciile si drogheriile vor fi obligate sa primeasca de la pacienti medicamentele expirate pentru a fi distruse in conditiile legii.

Leave a reply