Mai mult de jumatate dintre decesele copiilor din Romania, cu varste de pana in cinci ani, pot fi prevenite, au declarat specialistii, care au constatat ca peste 65% dintre copiii romani sufera de boli de nutritie.
Potrivit medicilor, afectiuni precum anemia, rahitismul, distrofia si tulburarile de crestere sunt cauzate de nutritia deficitara a copilului, provocata in cele mai multe cazuri de carentele de informare si de educatie, atat in randul mamelor, cat si a personalului medical.
Specialistii spun ca primii doi ani de viata ai copiilor sunt cruciali, iar deficitul de nutrienti in aceasta perioada nu mai poate fi recuperat ulterior, chiar daca se trece la o alimentatie corespunzatoare.
„Trebuie sa invatam mamele sa isi hraneasca sanatos copiii, sa ii alapteze mai mult. Daca vom creste mereu copii anemici, diabetici, nu vom putea evolua”, a declarat dr. Ana Culcer, sefa Sectiei de Neonatologie a Spitalului Universitar din Capitala.
Multi dintre nou-nascuti deprind mai greu tehnica de hranire naturala, ceea ce le determina pe mame sa apeleze la cea mai usoara solutie de hrana, laptele praf, mai spun medicii, care au constatat o crestere semnificativa a numarului de copii alergici la acest tip de lapte.
Conform datelor statistice, Romania este tara europeana cu cea mai mare rata a mortalitatii infantile. Multe dintre afectiunile copiilor sunt cauzate de alimentatia deficitara din primele luni de viata.

Leave a reply