Rezultatele studiului ADOPT (A Diabetes Outcome Progression Trial) au demonstrat ca tratamentul initial cu Avandia (rosiglitazona maleat) este mai eficace in ingrijirea diabetului zaharat de tip 2, comparativ cu metformina si cu glibenclamid. ADOPT este un studiu asupra controlului glicemiei la pacientii nou diagnosticati cu diabet zaharat si a fost realizat pe 4.360 de pacienti din America de Nord si Europa, cu varste cuprinse intre 30 si 75 de ani, pe o perioada de cinci ani.

„Rezultatele studiului ADOPT au un impact major asupra vietii diabeticilor. In Romania, diabetul de tip 2 afecteaza peste 4% din populatie, iar in 2025 procentul va creste la 6-7. Ne confruntam cu o reala problema, mai ales ca 2% din populatie nu este diagnosticata”, a afirmat Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. „Studiul ADOPT se alatura volumului din ce in ce mai mare de dovezi publicate in anul 2006, care arata ca rosiglitazona ar trebui considerata piatra de temelie in tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Studiul demonstreaza beneficiile controlului glicemic pe termen lung asupra pacientilor”, a adaugat Prof. Dr. Nicolae Hancu.

ADOPT este primul studiu pe termen lung care demonstreaza ca pierderea progresiva a controlului glicemic poate fi intarziata si ca nivelurile tinta ale glicemiei pot fi mentinute pentru perioade de timp mai lungi decat cu metformina sau cu glibenclamid – cei doi agenti antidiabetici orali cel mai frecvent prescrisi.

Studiul ADOPT a demonstrat ca, dupa cinci ani de tratament, rosiglitazona a scazut cu 32% riscul esecului monoterapiei, comparativ cu metformina. De asemenea, rosiglitazona a scazut acest risc cu 63% in comparatie cu glibenclamid. Controlul glicemiei pe termen lung – HbA1c (confirmat prin valori medii ale HbA1c<7%) a fost mentinut mai mult timp cu rosiglitazona. Glicemia a fost tinuta sub control timp de 60 de luni, fata de 45 de luni cu metformina si fata de 33 de luni, cu glibenclamid. Rosiglitazona a avut un efect mai durabil asupra glicemiei, a ameliorat in masura mai mare principalele deficite ale bolii si a avut efecte semnificative asupra insulino-rezistentei si a functiei celulelor β-pancreatice.

Studiul ADOPT a fost finantat de compania GlaxoSmithKline. Rezultatele ADOPT au fost publicate de New England Journal of Medicine si au fost prezentate la al XIX-lea Congres Mondial de Diabet Zaharat, organizat de Federatia Internationala de Diabet.

Leave a reply