In perioada 21 – 28 ianuarie 2007 a avut loc pentru prima data „Saptamana Europeana de Preventie a Cancerului de Col Uterin”. Aceasta initiativa a Societatii Europene pentru Preventia Cancerului Cervical (ECCA), in parteneriat cu organizatii stiintifice europene si companii farmaceutice, va aduce o contributie importanta in preventia si tratarea cancerului de col uterin.

Saptamana Europeana pentru Preventia Cancerului de Col Uterin este prima initiativa de sanatate publica panEuropeana, destinata sa ofere o mai buna intelegere a acestei afectiuni, a cauzelor si a felului in care poate fi prevenita.

In Romania, campania de informare si educatie care sta sub semnul Saptamanii de Preventie a Cancerului de Col Uterin a fost sustinuta de catre compania farmaceutica GlaxoSmithKline, in parteneriat cu societati medicale, asociatii profesionale de medici si farmacisti, asociatii de pacienti si fundatii care activeaza in domeniul medical.

Campania s-a adresat atat femeilor, cat si specialistilor in domeniu. Astfel, activitatile planificate de catre GlaxoSmithKline si partenerii sai au inclus vizite de informare si distribuire de brosuri informative in spitale, in centrele comerciale majore, o campanie de informare sustinuta in presa scrisa, emisiuni televizate pe tema cancerului de col uterin etc., scopul final fiind acela de a aduce aceste realitati si optiuni de preventie in atentia cat mai multor femei.

Pentru a asigura o informare asupra problematicii cancerului de col uterin, GSK a lansat in contextul acestei campanii si o pagina de internet: www.saptamanacanceruluidecoluterin.com

Conform Centrului National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informational si Informatic in Domeniul Sanatatii, Bucuresti, au fost raportate mai mult de 3.000 cazuri noi de cancer de col uterin (3.268 cazuri noi in 2003; 3.319 cazuri noi in 2004), inregistrandu-se mai mult de 1.800 decese in anii mai sus-mentionati.

In Europa, la fiecare 18 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin; 60.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual si 30.000 de femei mor in fiecare an, in urma complicatiilor acestei afectiuni.

Este al doilea cancer ca frecventa in randul femeilor sub 45 de ani din intreaga lume

Screening-ul regulat este cea mai eficienta metoda de depistare incipienta a cancerului de col uterin, acesta putand fi astfel tratat, cu sanse mari de vindecare.

Leave a reply