In cadrul celui de-al XVI-lea Congres National de Hepatologie, Asociatia Romana pentru Studiul ficatului, Fundatia „Academician Marin Voiculescu” si compania Roche Romania au organizat o conferinta de presa cu tema „Hepatitele virale cronice – mai multe patologii, un singur tratament”.

La eveniment au luat cuvantul prestigioase personalitati ale lumii medicale care au subliniat importanta diagnosticarii hepatitelor cronice si a instituirii unui tratament adecvat.

Conform unor statistici OMS, Romania este pe primul loc in lume in ceea ce priveste mortalitatea prin hepatita cronica B si pe locul 2 (dupa Republica Moldova) la mortalitatea prin ciroza. Un studiu realizat la Cluj-Napoca evidentiaza date sumbre: virusul hepatitei B este prezent la 5-6% din populatia Romaniei, iar virusul hepatitei C afecteaza 8-12% din populatia tarii. Problema este cu atat mai grava cu cat este demonstrata capacitatea oncogena a VHB. Prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Institutul Clinic Fundeni, a precizat ca in urma unor cercetari pe parcursul a 8-10 ani, s-a observat ca unul din trei bolnavi cu hepatita cronica B dezvolta un cancer hepatic din cauza acestui virus.

In ciuda patologiilor complexe si variate ale hepatitelor virale cronice, exista un tratament (interferonul pegylat), care asigura sanse de vindecare de circa 60%. Terapia este foarte scumpa dar extrem de necesara, tinand cont de costurile mult mai mari ale tratamentului complicatiilor, de costurile sociale, si de faptul ca hepatita cronica C este singura boala virala care poate fi eradicata.

Din pacate, datorita costurilor ridicate, pacientii care pot beneficia de peginterferon sunt atent selectionati si doar o mica parte din cei bolnavi primesc tratament corespunzator.

Leave a reply