Dan Zamonea conduce din 2001 operatiunile locale ale Hoffman-La Roche. Gigantul farmaceutic elvetian, care ocupa locul al doilea pe piata interna, a anuntat in cea de-a doua jumatate a anului trecut ca ia in calcul sprijinirea unor grupuri de cercetare in Romania, in domeniul biotehnologiei.

Image

Hoffmann-La Roche este prima multi-nationala care anunta astfel de planuri in sectorul de cercetare si dezvoltare. Ce anume a determinat aceast pas?

Prin insusi profilul sau, compania noastra este axata pe cercetarea si dezvoltarea de medicamente, teste clinice si servicii inovatoare, asa cum sunt biofarmaceuticele si biomarke-rii, ca sa dau numai doua exemple de astfel de produse. Vorbim in acest caz despre investitii majore in segmentul R&D si despre o anume expertiza in domeniul biotehnologiei, conditii fara de care inovatia este imposibila la ora actuala in domeniul medicinei. Integrarea europeana inseamna si oportunitatea ca, cel putin in perspectiva urmatorilor 10 ani, Romania sa poata participa activ la proiecte in domeniul biotehnologiei cu aplicatii in medicina, dar si in alte domenii.

Stim, de asemenea, ca cercetatorii romanii sunt recunoscuti pretutindeni in lume, o dovada fiind si romanii care lucreaza in bazele de cercetare Roche din intreaga lume. Toate aceste elemente sunt, cred eu, argumente puternice pentru ca Roche sa se implice in identificarea unor grupuri de cercetare capabile sa lucreze in conditii si standarde de performanta egale cu cele din alte tari ale UE.

Are Romania capacitatea de a sustine munca de cercetare, stiut fiind faptul ca in ultimii ani domeniul nu s-a bucurat de prea multa atentie si necesita specialisti inalt calificati?

Ultimii ani au adus cateva investitii in domeniul cercetarii in general, dar accesul la aceste fonduri, ca si accesul la fonduri europene (o perspectiva care astazi poate deveni realitate) depinde in mod esential de calificarea specialistilor, intr-adevar, dar si de dorinta acestora de a fructifica in tara aceasta experienta, de a pune bazele unor centre locale care sa se alieze unor centre mai puternice si poate mai avansate tehnic din celelalte tari europene. Nu in ultimul rand, pentru accesarea acestor fonduri sunt necesare proiecte concrete, care sa-si dovedeasca importanta pentru dezvoltarea medicinei si care sa conduca spre solutii terapeutice pentru medicina viitorului.

Nu este o miscare indrazneata, tinand cont ca se prefigureaza o crestere a pietei genericelor si din ce in ce mai multe dintre originale vor fi libere de patent?

Intre medicamentele inovatoare si generice nu exista o competitie directa: progresul medicinei este imposibil fara investitie in cercetare; accesul larg la terapie este imposibil fara medicamente cu costuri reduse. Prin urmare drumul trebuie deschis de medicamentele originale iar, dupa expirarea patentelor, genericelor le revine rolul de a asigura accesul unui numar si mai mare de pacienti la terapie. Ganditi-va la o piata farmaceutica formata numai din medicamente originale sau numai din generice…care ar fi viitorul unei astfel de configuratii? Fie s-ar trata numai pacientii din tari care isi pot permite accesul la terapii moderne, fie ar fi tratati pacientii la nesfarsit, cu aceleasi produse, oricat de limitate ar fi ele din punct de vedere terapeutic… Oricare din aceste scenarii este nerealist, deci viitorul nu apartine nici genericelor, nici brandurilor, ci echilibrului judicios si etic intre cele doua categorii.

Care sunt producatorii romani cu care Hoffmann-La Roche are parteneriate si daca a identificat pana acum vreun laborator de cercetare, potential colaborator?

Deoarece produsele Roche necesita conditii tehnice speciale, fiind vorba de produse de inginerie genetica, proteine recombinante, anticorpi monoclonali, domeniu in care in Romania nu exista baze de productie, parteneriatele se reduc la produsele mature ale companiei, ma refer la medicamentele clasice, de sinteza chimica, asa cum sunt benzodiazepinele. In ceea ce priveste proiectul de cercetare pe care l-am identificat ca fiind cel mai apropiat de directiile Roche in domeniul R&D, acesta apartine unui colectiv de cercetare de la Clinica de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni. Acest grup a reusit sa demareze o cercetare in domeniul cancerului pancreatic si colorectal, incercand sa identifice determinantele genetice ale acestor afectiuni. Este o cercetare care face cinste oricarui institut de talie europeana si constituie o recomandare solida pentru acest colectiv pentru a face parte din elita cercetarii europene.

Cate medicamente noi se are in vedere a fi lansate anul acesta?

Anul acesta vom lansa mai multe noi indicatii, in special pentru medicamentele din portofoliul de oncologice, care se adreseaza cancerului pancreatic, de san…

Care este durata medie de testare a unui nou medicament, de la sinteza pana la inregistrare?

Durata variaza de la 5-7 pana la 10-12 ani, de la descoperirea unei noi molecule pana in momentul in care un nou medicament este lansat pe piata; in tot acest interval trebuie investit in dezvoltarea moleculei, in derularea studiilor clinice care arata cea mai buna cale de administrare, doza si intervalul optim, profilul de siguranta, care sunt categoriile de pacienti care beneficiaza cel mai mult de pe urma noii terapii…Complexitatea acestor procese este dictata in special de faptul ca este vorba despre medicamente de inalta tehnologie, destinate tratamentului oamenilor, de unde si un inalt grad de responsabilitate in ceea ce priveste monitorizarea tuturor etapelor de dezvoltare.

Statistic vorbind, cate dintre moleculele noi ajung sa fie lansate pe piata farmaceutica?

Se estimeaza ca numai 1 din 10.000 de noi entitati moleculare descoperite ajunge in stadiile finale in care produsul isi dovedeste utilitatea si eficienta pentru pacienti si devine disponibil pe piata.

La cat se ridica costurile de testare pentru fiecare medicament nou?

Costurile totale necesare dezvoltarii unei molecule pana la produsul final sunt estimate la 800 – 1200 milioane de Euro, din care aproape jumatate este necesara desfasurarii studiilor clinice care sa stabileasca toate acele detalii de care vorbeam mai inainte: doze, forme de administrare, reactii adverse, beneficii pentru pacienti…

Pentru cati ani ofera protectie patentul si in ce perioada se amortizeaza investitia pentru un medicament nou?

Protectia de patente se intinde pe durate variabile, in medie de 10-12 ani. Notiunea de „amortizare” este relativa in domeniul medicamentelor.

Din profitul obtinut in urma comercializarii produsului trebuie sa se acopere costurile necesare dezvoltarii moleculei, estimate la sute de milioane de Euro, la care se adauga costurile pentru continuarea cercetarii pe produsul respectiv, in alte indicatii, investitiile necesare in descoperirea unor noi molecule precum si cheltuielile operationale ale companiei. In viata reala exista molecule care si-au amortizat investitiile in timp scurt, dar si molecule care nu au ajuns niciodata in faza de a fi lansate pe piata.

Investitia in acest domeniu este un proces continuu, prin care compania investeste din profitul obtinut prin comercializarea intregului portofoliu, astfel incat linia de cercetare si dezvoltare sa-si continue fluxul si pacientii sa beneficieze in permanenta de produse care schimba in mod decisiv terapiile curente folosite si duc la rezultate mult mai bune pe termen lung.

Este adevarat ca viitorul medicinei apartine bioingineriei, biotehnologiei si nanomedicinei? Cum credeti ca va arata acest domeniu in viitorul apropiat?

Fara indoiala viitorul este acum legat de cercetarile in aceste domenii; avansul medicinei din ultimii 10-20 de ani, de la afirmarea potentialului biotehnologiei, face ca medicina de azi deja sa nu mai semene cu medicina de acum 10 ani.

Acum 10 ani limfomul, cancerul de san, erau echivalente cu condamnarea la moarte; astazi, diagnosticate din timp si tratate, aceste forme de cancer se transforma in „boli cronice”, pacientii ajungand la supravietuire de peste 20 de ani, avand posibilitatea sa-si refaca viata, sa lucreze, sa se reintegreze in familie si societate.

Continuarea acestei directii va duce la ceea ce constituie dezideratul dintotdeauna al medicinei, acela de a trata pacienti si nu boli, acea medicina personalizata, prin care fiecare pacient va beneficia de tratamentul care ii da cele mai bune sanse pentru vindecare.

Leave a reply