Image

In Europa si in Romania una din trei femei cunosc problema pierderii necontrolate de urina in conditii de stres, respectiv tuse sau ridicare in picioare, sentimentul constant de umezeala, probleme de golire sau un sentiment de greutate in vagin, trezirea noaptea pentru a urina, scapari de fecale si durere (abdomenul inferior, coccis) la penetrare adanca in timpul actului sexual.

La Spitalul Euroclinic din Bucuresti se aplica, in premiera in Romania, un nou procedeu de tratare a prolapsului vaginal (slabirea elasticitatii vaginului), numit "interventie chirurgicala vaginala prin gaura cheii". Metoda apartine profesorilor Klaus Goeschen din Germania si Petros din Australia, iar prin tehnica Petros/Goeschen se repara diafragma pelviana ca unitate functionala. Daca sunt provocate de tesutul lezat din tractul genital, problemele de vezica urinara ale diafragmei pelviene si ale organelor sexuale pot fi tratate prin aceasta noua tehnica.

Tehnica Petros/Goeschen se bazeaza pe un principiu simplu: restaurarea anatomiei duce la restaurarea functiei. Astfel, repararea ligamentelor distruse face posibila vindecarea multor afectiuni considerate "incurabile" de abordarile conventionale ca: incontinenta urinara cauzata de stres si nevoie, frecventa de urinare, necesitate, nocturia, disfunctii intestinale, golirea anormala a vezicii urinare si dureri pelviene cronice.

Noua metoda este diferita de interventia chirurgicala laparoscopica (cu pericol mare de recidiva) deoarece aceasta se realizeaza exclusiv prin vagin. Sunt folosite lentile de marire pentru a observa orice detaliu important al tesutului afectat.

Echipa care realizeaza aceasta interventie este formata din: Prof. Dr.med.Klaus Goeschen Centrul KVINNO-Germania, Dr. Ion-Andrei Müller-Funogea Seful Sectiei de Obstetrica Ginecologie – Luisenhospital Aachen/Germany, Conf.Dr. Petre Bratila-Spitalul Euroclinic Bucuresti Tehnica Petros/Goeschen ofera avantajul unei rate mari de vindecare: ajuta pacientele care au fost deja operate prin diferite alte metode, durerea postoperatorie este minima, mentinerea cateter-ului urinar dupa interventia chirurgicala doar cateva ore, inciziile vaginale si ranile sunt mici, perioada de spitalizare post operatorie este scurta (3-5 zile), operatia poate fi executata la femeile de orice varsta, iar pacienta se poate intoarce rapid la viata cotidiana.

Pe langa interventia chirurgicala "prin gaura cheii" (conceptul Petros/Goeschen), prolapsul vaginal poate fi vindecat si prin tratament ne-chirurgical (conceptul Petros). Prin acesta, tesutul lezat este intarit prin electroterapie si prin executarea de exercitii speciale. Programul de tratament zilnic dureaza in general trei luni.

Leave a reply