In prezent, regulile privind utilizarea si modul de completare a formularelor de prescriptie medicala pentru medicamentele cu si fara contributie personala sunt cuprinse in Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 832/2008 al Ministrului Sanatatii Publice.

In prezent, regulile privind utilizarea si modul de completare a formularelor de prescriptie medicala pentru medicamentele cu si fara contributie personala sunt cuprinse in Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 832/2008 al Ministrului Sanatatii Publice.

Potrivit acestor Norme metodologice, prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala de catre medicii care au dreptul de a prescrie in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, se realizeaza pe formularul cu regim special prevazut in anexa nr. 1 a Ordinului nr. 832/2008. Utilizarea altui formular pentru prescrierea de medicamente cu si fara contributie personala atrage raspunderea persoanelor vinovate.

Se interzice: a) emiterea prescriptiilor medicale continand medicamente care se elibereaza cu si fara contributie personala de catre medicii care nu au incheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale;

b) emiterea prescriptiilor medicale continand medicamente care se elibereaza compensat 100% din pretul de referinta sau pretul de decontare al altor categorii de asigurati decat cele prevazute in contractul-cadru si in normele metodologice de aplicare a acestuia;

c) emiterea, de catre unitatile spitalicesti, a unor prescriptii medicale contra cost asiguratilor internati, avand in vedere faptul ca medicatia necesara pacientilor spitalizati se asigura integral de catre unitatea spitaliceasca respectiva, indiferent de afectiunile asociate.

De regula, pe acelasi formular pot fi prescrise medicamente din toate sublistele A, B si C, potrivit H.G. nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei, cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala.

Pe cale de exceptie, se va intocmi o prescriptie distincta pentru fiecare dintre urmatoarele situatii:

  • medicamente specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu diabet zaharat, al bolnavilor cu afectiuni oncologice, al bolnavilor cu stare posttransplant si al bolnavilor cu HIV/SIDA;
  • medicamente corespunzatoare DCI-urilor pentru care aprobarea se da de catre comisiile constituite la nivelul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate;
  • medicamente cu sau fara contributie personala, prescrise de medicul de familie pe baza scrisorii medicale comunicate de medicul de medicina muncii;
  • medicamente corespunzatoare DCI-urilor pres crise in cadrul tratamentului pentru unele boli rare din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare;
  • medicamente cu sau fara contributie personala, prescrise pentru persoanele care fac parte din categoria de personal contractual.

Avand in vedere faptul ca segmentul caruia se adreseaza prezentul articol este reprezentat in principal de angajatii din sistemul sanitar, voi detalia in cele ce urmeaza modalitatea in care acestia pot beneficia de medicatie in regim gratuit. Potrivit dispozitiilor Ordinului nr. 886/2007 al M.S.P. de aprobare a Normei de aplicare a prevederilor art. 24 alin. 1 din O.U.G. nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice expresia „personal contractual” vizeaza personalul care desfasoara activitati in baza unui contract individual de munca in unitatile sanitare publice si salarizat potrivit O.U.G. nr. 115/2004. In conformitate cu dispozitiile art. 2 alin.1 din Ordinul nr. 886/2007, personalul contractual din unitatile sanitare ale sistemului sanitar are dreptul la servicii medicale, tratament si medicatie in regim gratuit, in conditiile platii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Drepturile prevazute la art. 2 alin. 1 din Ordinul nr. 886/2007, de care beneficiaza personalul contractual, se acorda prin furnizorii de servicii medicale si medicamente care se afla in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate. Contributia personala/coplata pentru serviciile medicale, tratamentele si medicatia acordate personalului contractual din unitatile sanitare, se suporta de catre acesta si se recupereaza prin decontarea de catre casele de asigurari de sanatate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pe baza de documente justificative. Furnizorii de servicii medicale si medicamente elibereaza facturi pentru contravaloarea reprezentand contributia personala/coplata numai pentru serviciile medicale/ medicamentele eliberate in conditiile si in limita contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate. Aceste facturi sunt eliberate de catre furnizorii de servicii medicale si medicamente in baza adeverintei, prezentate in original, din care rezulta calitatea de personal contractual angajat intr-o unitate sanitara publica. Facturile se depun, in 30 de zile calendaristice de la data emiterii, la unitatea sanitara publica la care sunt angajate persoanele beneficiare. Unitatea sanitara publica angajatoare intocmeste pentru personalul contractual angajat un borderou centralizator, pe care il transmite la casa de asigurari de sanatate judeteana, impreuna cu facturile, in primele 5 zile lucratoare ale lunii urmatoare celei in care au fost depuse facturile la angajator.

In termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data primirii acestor documente, casa de asigurari de sanatate vireaza unitatii sanitare publice angajatoare contravaloarea sumelor cuprinse in borderourile centralizatoare, urmand ca aceasta sa plateasca sumele primite angajatilor sai. Formularul pentru prescriptii medicale prevazut in anexa 1 a Ordinului nr. 832/2008 cuprinde doar 7 pozitii pentru prescriere. Acest fapt nu limiteaza insa drepturile asiguratului, astfel ca in situatia in care acesta necesita mai mult de 7 medicamente diferite /luna, se pot elibera mai multe prescriptii medicale. Potrivit dispozitiilor art. 95 lit. t) din H.G. nr. 324/2008 de aprobare a Contractului-cadru din 2008 privind conditile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, furnizorii de medicamente au obligatia sa nu inlocuiasca medicamentele prescrise de medic, cu except ia urmatoarelor situatii: daca medicamentul recomandat de medic este prea scump si bolnavul nu dispune de resursele financiare necesare pentru a suporta diferenta de pret dintre pretul de referinta si pretul de vanzare cu amanuntul al medicamentului respectiv; daca farmacia nu are disponibil in stoc, la momentul solicitarii, produsul prescris de catre medic, iar bolnavul nu este de acord ca farmacia sa il aduca in termen de 24, respectiv 48 de ore, in conditiile legii. Pentru situatiile anterior mentionate, daca bolnavul este de acord cu inlocuirea medicamentelor prescrise, medicul prescriptor va consemna obligatoriu pe verso-ul celor 3 exemplare ale prescriptiei medicale, mentiunea „Bolnavul este de acord cu inlocuirea medicamentelor de catre farmacist”. Aceasta mentiune va fi semnata si parafata de catre medicul prescriptor. In situatia in care aceasta mentiune nu este consemnata pe verso-ul celor 3 exemplare ale prescriptiei medicale, se considera ca bolnavul nu este de acord cu inlocuirea de catre farmacist a medicamentelor prescrise de catre medic.

Pe cale de exceptie de la dispozitiile art. 1 ale Ordinului M.S.P. nr. 832/2008, prescrierea medicamentelor stupefiante si psihotrope este reglementata de Normele metodologice din 2006 (aprobate prin H.G. nr. 1915/2006) de aplicare a prevederilor Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope. Pentru prescrierea substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, formularele speciale se completeaza in patru exemplare. Cand pentru un pacient se impune prescrierea unor preparate din liste diferite si/sau a unor preparate ce contin substante nesupuse controlului impus prin HG nr. 1915/2006, se va utiliza formularul corespunzator substantei supuse celui mai riguros control. O prescriptie poate cuprinde cel mult 3 preparate si numai cantitatea de preparate necesare tratamentului pentru 30 de zile. Medicul poate emite o noua prescriptie inainte de 30 de zile, pentru acelasi pacient, daca in timpul tratamentului apar in starea de sanatate a pacientului modificari care impun schimbarea dozei sau a medicamentelor, cat si la epuizarea dozei prescrise.

In unitatile sanitare cu farmacie proprie, eliberarea preparatelor cu substante stupefiante si psihotrope se face pe baza inscrierii in condicile de prescriptii medicale sau in condicile de aparat destinate exclusiv acestui scop, prescrierea fiind admisa numai pentru 24 de ore si, in cazuri speciale, pentru 72 de ore. In cazul in care este necesara continuarea tratamentului in ambulatoriu, dupa externare, pacientul ridica preparatele cu substante stupefiante si psihotrope in baza prescriptiei eliberata de medicul de familie.

Persoanele fizice aflate pe teritorul Romaniei care, pe baza unei prescriptii medicale, au nevoie de medicamentecare contin substante psihotrope sau stupefiante si doresc sa calatoreasca in alt stat, trebuie sa solicite Ministerului Sanatatii Publice emiterea unui certificat pentru detinerea acestor medicamente in scop terapeutic. Certificatul se emite la solicitarea medicului care prescrie medicamentul sau a pacientului si are o valabilitate de 30 de zile. Pentru fiecare medicament se emite un certificat separat, iar cantitatea totala a medicamentelor ce pot fi prevazute este cea necesara pe durata calatoriei, dar nu mai mult de 30 de zile.

Este de necontestat faptul ca erorile de medicatie reprezinta in lumea intreaga o problema a sistemului de sanatate. Erorile de medicatie pot aparea in toate etapele medicatiei, de la prescriere si pana la administrarea medicamentelor. In ceea ce priveste erorile de prescriere ce pot interveni in practica uzuala a medicului, acestea pot fi influentate de o serie de factori: nerecunoasterea semnelor si simptomelor, anamneza incompleta, evaluarea necorespunzatoare a pacientului, graba sau stresul medicului, slaba comunicare dintre medic si farmacist. In aceste conditii, este posibil ca medicul sa prescrie un medicament gresit sau in doza necorespunzatoare; sa scrie din graba sau neatentie un alt medicament decat cel pe care a hotarat sa il prescrie, dar avand denumire asemanatoare; sa scrie ilizibil prescriptia medicala, iar farmacistul sa elibereze medicamentele doar dupa simpla sa apreciere, fara a lua legatura direct cu medicul prescriptor.

Pentru evitarea acestor erori de medicatie trebuie actionat la fiecare nivel al procesului medicatiei, inclusiv in ceea ce priveste modul de completare a formularelor de prescriere. De un real folos ar fi utilizarea unui sistem informatic in scopul reducerii riscurilor in prescrierea medicamentelor. Avand acest deziderat de reducere a erorilor si interactiunilor nedorite in prescrierea medicamentelor, in Elvetia a fost dezvoltat un program informatic de prescriere a tratamentului medicamentos, denumit „e-med”, care s-a dovedit util in reducerea ratei erorilor, prin aceea ca medicul selecteaza numele medicamentului si dozajul in program si obtine un mesaj de eroare in cazul unui risc potential pentru pacient. Erorile de medicatie pot nu doar sa afecteze sanatatea pacientilor, dar pot atrage dupa sine litigii de malpraxis, astfel ca prescrierea medicamentelor constituie un act de mare responsabilitate pentru medicul prescriptor.

Leave a reply