Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a atras din nou atentia medicilor clinicieni ca sunt responsabili in privinta identificarii si informarii acelor pacienti care au nevoie de tratament in strainatate si despre posibilitatea folosirii formularelor E112. In declaratia remisa agentiei NewsIn, Presedintele CNAS a subliniat ca medicul curant este cel care isi asuma trimiterea la tratament in strainatate a pacientului si nu casa de asigurari.

„Daca un medic din Romania constata ca nu poate trata o afectiune, el poate decide daca acea boala poate vindecata in strainatate, astfel incat pacientul sa poata beneficia de plata tratamentului prin formularul E112, dar numai in cazul in care respectivul serviciu medical este inclus in pachetul de servicii de baza din tara”, a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Ciurchea a adaugat ca in perioada 1 ianuarie -20 noiembrie 2007, cu toate ca au fost eliberate 1000 de formulare E112, au fost intocmite doar 121 de dosare. Dintre acestea, numai 84 au fost complete si validate, restul pana la 121 cuprinzand documentatie incompleta.

Potrivit presedintelui CNAS, in anul 2007 s-au cheltuit pentru decontarea formularelor E112, 234.810 euro, pentru 14 dosare. Acesta a adaugat ca bugetul total pentru 2007 alocat decontarilor pentru interventiile in strainatate realizate pe baza formularului E112 este de 20 milioane lei.

Pentru anul viitor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a solicitat spre aprobare de la Ministerul Finantelor o suma totala de 350 milioane lei pentru decontarea tratamentelor in strainatate efectuate pe baza formularelor E112, a precizat Ciurchea.

Pentru ca un dosar sa fie complet trebuie sa existe cererea de formular, datele de identificare ale pacientului, dosarul si raportul medical care spune ca tratamentul pacientului in cauza nu poate fi efectuat in niciuna din unitatile sanitare din Romania si ca pe perioada transportului nu ii este afectata mai mult starea de sanatate.

Ciurchea a precizat ca in dosar trebuie sa existe si confirmarea de la clinica din strainatate cu data si ora la care pacientul este primit pentru efectuarea tratamentului. Cu aceste acte, pacientul pleca in strainatate, urmand ca documentele sa se intoarca la CNAS, impreuna cu factura si rezultatul de la clinica respectiva. „Corespondenta in privinta platii se efecteaza intre casele de asigurari, respectiv intre casa de asigurari din strainatate si cea din Romania. Este deschis un cont la banca si CNAS vireaza in contul casei respective suma solicitata”, a spus Ciurchea.

Potrivit lui Ciurchea durata de aprobare a unui dosar variaza intre una si mai multe zile. Potrivit lui Vasile Ciurchea, daca un pacient pleaca fara formular intr-o tara membra a Uniunii, poate sa beneficieze de formular la intoarcerea in tara, dar la tariful stabilit in Romania. Presedintele CNAS a subliniat ca afectiunile pentru care pacientii au urmat tratamente in strainatate sunt tumori maligne cu diverse localizari, leucemii si limfoame.

Formularul E 112, valabil de la 1 ianuarie 2007 se adreseaza pacientilor care se afla sub tratament si isi schimba resedinta pe o perioada determinata prin plecarea intr-un stat membru al Uniunii Europene si celor care nu pot fi tratati in tara.

Leave a reply