Gratie secventierii ADN-ului din celulele tumorale, au fost identificate doua tipuri de mutatii: „pilot” si „pasagere”.

In urma unei munci laborioase, fara precedent, a fost secventiat ADN-ul a 250 de milioane de celule canceroase, echipa de cercetare fiind condusa de directorul Institutului „Wellcome Trust Sanger” din Cambridge, Andrew Futreal.

Mutatiile identificate sunt de doua tipuri: mutatii „pilot” care stau la baza formarii tumorale si mutatiile „pasagere” care apar atunci cand cancerul este deja instalat, fiind considerate mutatii secundare.

Cercetarea a descoperit 1.000 de mutatii genice si multe dintre acestea reprezinta un „ghid” pentru formarea tumorilor.

Rezultatele au fost publicate in ultimul numar al revistei Nature, editie in care a mai fost publicate si date care anuntau o alta descoperire referitoare la mutatii genice strans legate de Leucemia Acuta Limfoblastica la copii, cercetare facuta de James Downing de la Spitalul Pediatric „St. Jude” din Memphis (USA).

Descoperirea genomului cancerului este fundamental pentru intelegerea pe deplin a mecanismelor care induc neoplazia si pentru o viitoare punere la punct a terapiilor eficace, cu tinte precise.

Unele dintre aceste tinte sunt kinazele, reglatoare fundamentale ale activitatii celulare, pe care expertii britanici au decis sa le studieze in mod particular.

Leave a reply