Numarul deceselor prin soc anafilactic determinat de diferitele tipuri de alergii este de aproximativ 40 pe an, a spus prof. dr. Diana Dumitrascu, presedintele Societatii Romane de Alergologie, care a anuntat lansarea si in Romania a programului european SIGMA. Obiectivul principal al programului este lupta impotriva bolilor alergice, stimularea schimbului de informatii in domeniul alergologiei si a tratamentului alergiilor, incurajarea cercetarii , dar si informarea si educarea publicului larg. Campania a debutat pe 15 mai, se va derula pe parcursul a doua luni, reunind medici din specialitatile: alergologie, pneumologie, pediatrie, dermatologie si ORL.

In Romania numarul pacientilor cu simptomatologie alergica s-a triplat, iar al celor cu rinite alergice si astm alergic s-a dublat. Tipurile alergiilor s-au inmultit, o frecventa mare cunoscand cele cauzate de alimente, dar si de poluare, a spus seful Clinicii ORL a Spitalului „Sfanta Maria”, conf.dr. Codrut Sarafoleanu. Grupurile de lucru consituite in cadrul programului SIGMA, prin studiul care se va realiza se va putea cunoaste incidenta reala a alergiilor in Romania si distributia lor pe zone geografice.

Legat de ingrijorarea pe care o provoaca cresterea numarului afectiunilor alergice este interesant studiul realizat de cercetatori europeni si americani – sub egida Institutului de Medicina Sociala si Preventiva a Universitatii din Basel ( Elvetia) – care a demonstrat ca laptele si produsele lactate provenite de la ferme protejeaza copiii care consuma astfel de produse cu regularitate de guturai alergic si astm. Cea mai buna protectie impotriva alergiilor a fost observata la copiii care consumasera lapte de ferma de la varsta de un an. Oamenii de stiinta nu au deocamdata nici o explicatie pentru acest efect benefic al laptelui si a produselor lactate derivate asupra afectiunilor alergice insa se pare ca prin prelucrarea industriala efectul protector oferit de lapte este distrus.

Leave a reply