De la an la an, medicina si oamenii de stiinta inregistreaza noi succese in descoperirea de noi molecule care fac ca boli fatale precum cancerul sa piarda teren in lupta pentru supravietuire. Sunt insa si medicamente pe marginea carora se nasc controverse, lumea medicala nereusind sa se puna de acord asupra efectelor lor.

De la an la an, medicina si oamenii de stiinta inregistreaza noi succese in descoperirea de noi molecule care fac ca boli fatale precum cancerul sa piarda teren in lupta pentru supravietuire. Sunt insa si medicamente pe marginea carora se nasc controverse, lumea medicala nereusind sa se puna de acord asupra efectelor lor.

Vaccinarea anti-papillomavirus, costuri ridicate

Anul trecut, FDA aproba Gardasil, primul vaccin in masura sa previna aparitia cancerului cervical, a leziunilor precanceroase genitale, favorizate de existenta HPV de tip 6, 11, 16 si 18.

Vaccinul se adreseaza fetelor si femeilor cu varste cuprinse intr 9 si 26 ani, nefiind eficace in cazurile unei infectii cu papillomavirus uman deja existente.

Ciclul de imunizare, care cuprinde 3 vaccinari consecutive, intr-un arc de timp de 6 luni, trebuie realizat la varste cat mai fragede (11-12 ani), inainte de un prim raport sexual sau de o eventuala infectare cu HPV.

Infectia cu HPV este una dintre cele mai intalnite boli cu transmitere sexuala, Gardasil fiind activ pentru tipurile 16 si 18 HPV, cunoscute ca fiind responsabile pentru 70% dintre cazurile de tumora a cervicelui.

Eficacitatea Gardasil, care este un vaccin recombi-nat, a fost evaluata in cazurile a 21.000 de femei recru-tate in patru studii. S-a demonstrat ca Gardasil a avut o eficacitate de aproape 100% in prevenirea leziunilor cervicale precanceroase, a celor vulvare si vaginale precanceroase cauzate de infectia cu HPV.

Obezitate

Rimonabant, un medicament sigur? Rimonabant (Acomplia) este primul blocant selectiv al receptorilor canabinoizi CB1, aprobat de EMEA pentru comercia-lizare in Europa. Mult mai sceptica, FDA inca nu s-a pronuntat, pe marginea medicamentului fiind iscata o apriga controversa.

Terapia cu Rimonabant (200 mg/zi) este asociata cu pierderea de greutate, cu modificarea plasmatica a lipidelor si cu o imbunatatire a controlului glicemic la subiectii cu diabet de tip 2.

Insa sunt putine datele referitoare la efectul pe ter-men lung a actiunii antagonistilor sistemului endo-canabinoid.

Studiile clinice referitoare la acest medicament au relevat ca unii dintre pacientii tratati cu Rimonabant pot suferi tulburari depresive sau anxioase.

Este cunoscut faptul ca sistemul endo-canabinoid furnizeaza protectie in caz de ictus sau afectare cerebrala. Aceasta a determinat aparitia unor supozitii pre-cum ca administrarea de substante capabile sa blocheze acest sistem poate induce amplifi carea afectarii neurologice.

Studiile pe modele animale au descoperit efectele terapeutice pozitive pe care canabinoizii le-ar avea in scleroza multipla. Pe aceasi linie se inscrie si cazul unei femei de 46 de ani care a dezvoltat scleroza multipla dupa initierea unui tratament antiobezitate cu un antagonist al receptorului canabinoid.

Totodata, administrarea medicamentului a determi-nat o pierdere modesta in greutate dupa doi ani de terapie. Insa studiile desfasurate au relevat ca Rimonabant a indus reducerea nivelurilor colesterolului HDL si ale trigliceridelor.

La randul sau, unul dintre cercetatorii care au analizat siguranta si eficacitatea medicamentului, Kishore M. Gadde de la Duke University din Duhram – Statele Unite, a publicat un articol retrospectiv prin care atragea atentia asupra reactiilor adverse de ordin psihiatric.

Un alt studiu efectuat Wang si colegii, publicat in Journal of Clinical Investigation, a demonstrat ca Rimonabant poate influenta evolutia unei sarcini, fiind cunoscut deja ca endo-canabinoizii prin receptorul CB1 sunt implicati in primele stadii de graviditie.

Orlistat, asociat tumorii de colon? Grupul pentru protectia consumatorilor, Public Citizen, a solicitat, anul trecut, agentiei americane FDA (U.S. Food and Drug Administration) retragerea de la vanzare a produsului a carui substanta activa este orlistatul.

Public Citizen a initiat acest demers, aducand in atentia FDA date care la momentul aprobarii medicamentului nu erau cunoscute. Un studiu recent, publicat in Cancer Letter, 2005, care a analizat Orlistat pe un model murin, a aratat ca exista riscul apritiei tumorilor de colon la pacientii aflati sub terapie antiobezitate cu acest medicament.

Totodata, in 7 studii clinice au fost semnalate 10 cazuri de cancer mamar la grupele tratate cu Orlistat comparativ cu un singur caz la grupul de control. Specialistii au constat ca riscul de a dezvolta carcinom mamar dupa administrarea de Orlistat, a fost de 4 – 7 ori mai mare, chiar daca nu se cunoaste mecanismul prin care medicamentul potenteaza cresterea tumorala.

Dubii asupra medicamentelor antiinflamatoare. Unele medicamente antiinflamatoare, printre care si inhibitorii selectivi COX-2, sunt asociate riscului cardiovascular.

Unul dintre medicamentele care au starnit controverse anul trecut este Arcoxia (Etoricoxib), in cazul caruia David J. Graham, ofi cial in cadrul FDA, a atras atentia asupra implicatilor cardiovasculare pe care le induce tratamentul de lunga durata.

Mobic, un medicament antiinflamator double-face. La finele anilor 90, sub unda de succes inregistrata de inhibitorii selectivi COX-2 (Vioxx, Celecoxib), este promovat Meloxicam (Mobic), pe care compania producatoare incearca sa-l impuna ca inhibitor selectiv COX-2.

In realitate, spun specialistii, Meloxicam apartine familiei oxicamilor, precum mai vechiul Piroxicam, cu actiuni asupra ambelor forme ale enzimei ciclooxigenaza, COX-1 si COX-2.

In 2004, in revista Rheumatology a fost publicata o comparatie a influentei pe care Rofecoxib si Meloxicam o au asupra incidentei evenimentelor gastrointestinale. Cercetatorii au raportat o reducere relativa de 29% a incidentei evenimentelor gastrointestinale simptomatice (aciditate/ulcere peptice) pentru Rofecoxib, fata de Meloxicam. Insa incidenta evenimentelor gastrointestinale complicate a fost similara la ambele grupe de tratament.

O alta cercetare, care a avut ca obiectiv siguranta Meloxicam, a fost efectuata de cercetatorii de la National Yang-Ming University din Taipei, Taiwan. Studiul a eva luat riscul producerii de evenimete cardiovasculare (infarct miocardic acut, angina, ictus si TIA) printre pacientii care fac tratament pe termen lung cu Rofecoxib (Vioxx), Celecoxib (Celebrex) si Meloxicam (Mobic). Datele studiului, publicate in Drug Saf, 2006, au aratat ca spre deosebire de subiectii care au luat Meloxicam, aceia care au fost tratati cu Celecoxib prezentau un risc scazut de infarct miocardic acut (hazard ratio, HR = 0.78) si de ictus (HR = 0.81).

Antibioticul Ketek, toxicitate hepatica. Revista Annals of Internal Medicine a publicat un articol care raporta cazurile a 3 pacienti care au fost identificati cu hepatotoxicitate grava dupa administrarea antibioticului Ketek, a carui substanta de baza este Telitromicina. Dintre acestia, un pacient a suferit un transplant hepatic, iar un altul a decedat. Analizarea celor doua organe hepatice a aratat o afectare masiva a fi catului. FDA a subliniat ca pe baza cunostintelor actuale este dificil de stabilit incidenta acestei grave reactii adverse si a facut o serie de recomandari atat pentru medici, cat si pentru pacienti. FDA a recomandat companiei producatoare sa insereze in prospectul produsului o avertizare asupra posibilitatii aparitiei unei astfel de reactii adverse.

Neurologie

Topiramat, grave reactii adverse. Reactiile adverse raportate au fost acidoza metabolica, miopia acuta si glaucom secundar cu unghi inchis, tulburari cognitive/neuropsihiatrice.

Acidoza metabolica este cauzata de pierderea bicarbonatului la nivel renal, determinata de efectul inhibitor al Topiramatului asupra anhidrazei carbonice. S-a observat ca acidoza metabolica apare si la doze mici de 50 mg/zi.

Reactiile oftalmologice au fost observate inca din prima luna de tratament, si medicii recomanda intreruperea tratamentului la aparitia acestora.

In general, reactiile adverse de tip cognitiv sunt usoare spre moderate, cu o majorare a incidentei dupa administra-rea de doze mari inca din fazele initiale ale tratamentului.

Astm

Serevent: black box din partea FDA. Salmeterol (Serevent) este unul dintre cei doi agonisti ai adrenoreceptorilor beta2 implicati in tratamentul astmului.

FDA a emis anul trecut un "black box warning", care limiteaza administrarea medicamentului Serevent.

Specialistii agentiei americane au constat ca agonistii adrenoreceptorilor beta2 cu durata lunga de actiune, pre-cum Salmeterol, pot creste riscul de moarte asociata ast-mului.

Datele studiului SMART (Salmeterol Multi-Center Asthma Research Trial), desfasurat in SUA, a comparat efectele terapiei cu Salmeterol (Serevent Inhalation Aerosol) cu placebo. S-a constat ca in cele 28 de saptamani de tratament antiasmatic, rata mortalitatii printre pacientii tratati cu Salmeterol era considerabila. Din 13.176 subiecti, au decedat 13, in timp ce la grupul de control (13.179 pacienti) s-au i nregistrat numai 3 decese.

Bibliografie

1. FDA 2006

2. Gelford EV, Cannon CP, Expert Opin Investig Drugs 2006; 15: 307-315. Van Oosten BW et al, Mult Scler 2004; 10: 330-331

3. Schuel H, J Clin Invest 2006; 116: 2087-2090

4. Journal of American Medical Associa-tion, 2006. The Wall Street Journal, 2006

Leave a reply