Practica si cercetare | Pharma Business

Combaterea sterilitatii prin fitoterapie si homeopatie - continuare

Nu exista un singur tratament pentru infertilitate, care functioneaza pentru toti, deoarece problema are cauze diferite. Succesul homeopatiei se bazeaza pe individualizarea tratamentului care trebuie sa fie adaptat pentru a raspunde cerintelor specifice ale pacientului. Exista mai mult de o suta de remedii homeopatice diferite care pot fi utilizate in tratamentul infertilitatii si succesul oricarui tratament homeopat de infertilitate este determinat de experienta si competenta specialistului homeopat.

Tratarea infertilitatii prin metode alopate a devenit o moda. Dar exista pacienti care in urma administrarii medicatiei alopate nu au rezultatele asteptate sau pot apare efecte secundare pe termen lung. In aceste cazuri, homeopatia poate trata o varietate de cauze ce duc la aparitia infertilitatii feminine sau masculine cu avantajul ca nu are efecte secundare si este neinvaziva. Aceasta forma alternativa de tratament este eficienta, deoarece imbunatateste starea generala de sanatate si sanatatea reproducerii.

Nu exista un singur tratament pentru infertilitate, care functioneaza pentru toti, deoarece problema are cauze diferite. Succesul homeopatiei se bazeaza pe individualizarea tratamentului care trebuie sa fie adaptat pentru a raspunde cerintelor specifice ale pacientului. Exista mai mult de o suta de remedii homeopatice diferite care pot fi utilizate in tratamentul infertilitatii si succesul oricarui tratament homeopat de infertilitate este determinat de experienta si competenta specialistului homeopat. Raspunsul la acest tip de abordare medicala se produce dupa a cincea luna de tratament, la un cost relativ redus pentru pacient.

Dozele de remedii homeopatice, sunt administrate in cantitati mici si sunt derivate din substante naturale din plante, minerale si animale. Fiecare doza este diluata intr- un proces de mai multe etape, astfel incat substanta mentine proprietatile sale naturale de vindecare.

Medicamentul homeopatic se administreaza insa intr-un ritm invers proportional cu marimea potentei, de preferinta la un oarecare interval de timp de mese pentru a preveni inactivarea sa. Exista insa anumite remedii care actioneaza mai bine daca sunt administrate dimineata, altele daca sunt administrate seara, unele dupa luna plina, etc.

Astfel tipologia care raspunde mai bine la un remediu are un bioritm bine stabilit, cu scaderile si cresterile sale. De exemplu, tipul constitutional Lycodium, care va fi vindecat de remediul Lycopodium prezinta o agravare a starii generale sau a mai multor simptome intre orele 16-20 p.m.

In general, remediul nu se administreaza in perioada de agravare. Remediul Sepia, de exemplu, nu se administreaza intre orele 15 si 17 deoarece intre aceste ore exista o semnificativa agravare a simptomelor tipului constitutional Sepia. (4)

1. Abordarea terapeutica homeopatica in cazuri de infertilitate (individuala sau de cuplu)

Agnus castus - este remediul in caz de epuizare, in general folosit cu adresabilitate in tratarea unor forme de impotenta masculina, dar si in tulburarile ovariene (dezvoltarea sexuala si genitala intarziata, libidou scazut).

Baryta carbonica - indicat pentru a maturiza functia ovariana, producerea hormonilor, in caz de ejaculare precoce si libidou scazut.

Conium maculatum - are actiune puternica asupra ovarelor si a glandelor mamare. La barbati, poate fi un remediu important pentru erectie slaba, partiala sau impotenta.

Iodum - este remediu tiroid (secundar in infertilitate), dar si cu actiune asupra ovarelor (mai ales cel drept, daca e sensibil si dureros).

Lycopodium - are indicatie precisa in cazul afectarii post-inflamatorii a trompei sau ovarului drept; in caz de ejaculare precoce si impotenta masculina.

Nux vomica - este remediul spacific folosit in reglarea ciclurilor menstruale neregulate si dureroase, in combaterea leucoreei galbuie, constipatie si iritabilitate.

Phosphoric acid - este utilizat in starea de epuizare generala, ce trece adesea pe prim plan, mai ales in urma unor boli debilitante sau cu convalescenta prelungita, dar si pentru aspectele emotionale ce pot influenta o fecunditate scazuta; in ejaculare precoce si impotenta masculina.

Pulsatilla - este unul dintre cele mai importante remedii, iar portretul sau homeopatic reprezinta trasaturile generale, ale sensibilitatii blande, tipic feminine, ale personalitatii care are o mare nevoie interioara de atentie, tandrete si protectie si care, deopotriva, cere si emana dragoste, afectiune, calm sufletesc. Pulsatilla este considerat un remediu de drenaj sau de atac in cazuri emotionale.

Sabina - este unul din remediile cele mai bine reprezentate in simptome uterine legate de infertilitate, fiind in mod expres indicat in avorturi repetate (avortul ce apare, de regula, in a 12-a saptamana de sarcina).

Selenium metallicum - remediu util la barbatii cu capacitate sexuala scazuta, cand problema incepe dupa o febra sau boli epuizante.

Sepia - util ca remediu in cazuri cu libidou scazut, din cauza blocajelor de comunicare si resentimentelor. La femei, extrem de util pentru cicluri neregulate, act sexual dureros, cu stare de apasare in abdomenul inferior, pierderea interesului sexual. Sepia este tratamentul cel mai indicat in afectiunile ce au legatura cu hormonii. Prin acest tratament raspund foarte bine sindromul premenstrual, ciclurile menstruale neregulate, simptomele de menopauza, mastoza fibrochistica, herpesul genital, depresiile, chisturile ova riene, migrenele, mai ales cele legate de ciclul menstrual, hipertrofia de prostata, psoriazisul, incontinenta urinara, prolapsul uterin, vaginita, varicele, fertilitatea, greata in timpul sarcinii, sinuzita, hipotiroidia. La femeile cu hipotiroidie se produce un dezechilibru dintre estrogen si progesteron, care poate inhiba functionarea normala a glandei tiroide. Aceasta duce la obezitate, tulburari ale gandirii, scaderea temperaturii generale a corpului, constipatie.

Sepia si-a dovedit eficacitatea si in sindromul Raynaud, cand hormonii influenteaza si circulatia sangelui. De obicei acest sindrom apare dupa o perioada de administrare a contraceptivelor.

Silicea - este un remediu de baza, ac tionand asupra trompelor sau uterului, cand aceasta slabiciune exista, fiind si extrem de eficace in infectiile cronice sau in sechele postinflamatorii, formatii chistice, etc.

Staphisagria - trateaza infertilitatea apa ruta dupa un avort, dupa un abuz sexual (viol), traumatism sau interventie chirurgicala in zona pelvina. La barbati trateaza impotenta aparuta din jena sau timiditate. Oamenii care au nevoie de acest remediu au adesea o istorie de suprimare emotionala.

Tuberculinum - este citat pentru rezultatele sale in combaterea sterilitatii, in cazul incriminarii tuberculozei cu localizare in organele abdominale, chiar daca suferinta a existat cu multi ani in urma, lasand urme functionale. (3)

2. Abordarea terapeutica homeopatica in afectini genitale ale femeii cu impact in mentinerea sarcinii

a. Fibroame uterine

Se pot administra:

Aurum muriaticum: cicluri abundente, adesea leucoree galbuie in timpul ciclului;
Belladona: hemoragii puternice cu sange rosu stralucitor si cheaguri, sensibilitate extrema la miscari bruste sau atingere;
Calcarea iodata: indicatie in fibromul de dimensiuni mici;
Lachesis: remediu complex, indicat la femeile cu congestie uterina;
Phosphorus: specific cand exista hemoragie puternica cu sange rosu stralucitor;
Sepia: remediu femenin complex, cu puternice elemente de congestie uterina;
Silicea: indicatie in fibroame mici, repetate;
Tarentula hispanica: indicata in fibroame mari, foarte grave cu mari dureri, hemoragie puternica si neliniste. (4)

b. Traumatisme

Se pot administra:

Aconitum: cel mai eficace pentru teama acuta, soc, anxietate;
Arnica: contuzii fizice si traume psihice, dureri, sensibilitate;
Natriu muriaticum: pentru probleme emotionale prelungite, amintiri neplacute vechi;
Argentum nitricum: cand temerile si fobiile sunt accentuate;
Staphysagria: contuzii dureroase ale vezicii si uretrei.

Se pot adauga remediile indicate in cazul urmarilor violentelor in general si aspectelor mentale induse de fricile consecutive, uneori de teama de reprosuri sau de modul cum e privit acest fenomen de anturaj.

c. Boli ovariene inflamatorii si chistice

Se pot administra:

Colocynthis: colici spasmodice foarte puternice (stangi) cu iritabilitate;
Lycopodium: dureri ovariene dupa amiaza tarziu, nervozitate, teama, flatulenta, indigestie;
Sabina: dureri violente, persistente, nespasmodice, in ovare si spate, regiunea sacrata, gravate de caldura, miscare si muzica;
Baryta carbonica: indicata in inflamatii chistice mari si unice, la femeia timida;
Calcarea carbonica: util in slabiciune, sensibilitate la frig, lipsa de elan;
Graphites: util in chisturi ovariene, contact sexual dureros;
Silicea: util in chisturi cronice.

d. Avort repetat

Se pot administra:

Calcarea carbonica: cand apare hemoragie usoara, cu sange de culoare deschisa, dupa emotii aparent neinsemnate, la femei cu tendinta de obezitate, ce obosesc usor;
Ferrum metalicum: pentru femeia anemica, epuizata cu sangerare menstruala redusa, deschisa la culoare;
Pulsatilla: cand exista dureri neregulate, stare generala variabila, cu temperament pasiv;
Sabina: previne dar si trateaza avortul de luna III-a (a 12-a saptamana), cu dureri in regiunea renala si in jos in abdomen, pana la coapse, cu mare sensibilitate la caldura si miscare. Femeia este "plinuta", cu cicluri prelungite, abundente.
Sepia: alaturi de Pulsatilla, face parte din grupul remediilor majore: dureri de dinti si migrene frecvente inaintea ciclului, ce pot apare si in timpul sarcinii. (7)

Posologia are mult mai multe abordari, medicul homeopat fiind obligat sa ia in calcul la individualizarea terapiei urmatoarele aspecte: efectul selectiv al marimii unor dilutii asupra unor constante biologice alterate de boala (secretii, leziuni morfologice, psihism), tropismul celular, tisular si parenchimatos al unor remedii si dilutii homeopatice, complementaritatea si succesiunea de remedii ca si posibila potentare sau anulare a efectelor, remedii si dilutii de deblocare sau de penetrare a barajelor induse de diferite terapeutici sau de starea reactivitatii organismului, mijloacele adjuvante care concura la asigurarea succesului in terapeutica homeopatica, momentele cele mai prielnice de administrare, in functie de orarul si gravitatea unor manifestari, de statile fiziologice, etc, (7) modul de imbinare corecta a terapeuticii homeopatice cu celelalte terapeutici curente, in vederea stabilirii ordinii de prioritate in cazurile grave, si a desfasurarii paralele a tratamentelor in vederea evitarii efectelor inhibante si realizarii scopului comun, conduita homeopatica in tratarea anumitor stari deosebite, in care stabilirea dilutiilor, potentei si a ritmului de administrare cere o individualizare ireprosabila si factori favorizanti sau daunatori, pe perioada tratamentului homeopatic (regim de viata, activitate, alimentatie, etc.).

In tratarea sterilitatii, caracteristicile individuale ale pacientului sunt mai importante pentru medic in gasirea tratamentului decat numele bolii.

Homeopatia s-a impus, traieste si se dezvolta numai prin rezultatele ei concrete obtinute in tratarea bolilor, de peste doua sute de ani. In lume, potrivit O.M.S., homeopatia ocupa locul al 2-lea ca raspandire intre formele de practica medicala fiind larg folosita in Europa.

In Anglia, este utilizata de generatii, chiar de catre familia regala. In Franta, apeleaza la homeopatie circa 40% din populatie. Homeopatia este, de asemenea, foarte populara in India, unde este folosita de peste 50% din medici, ca si in Australia, Mexic si alte tari sud-americane. In Canada si S.U.A. a fost recunoscuta oficial inca din 1938.

Cele mai noi cunostinte stiintifice demonstreaza faptul ca exista o stransa legatura intre sistemul nervos, sistemul endocrin si sistemul imunitar, intre trup si suflet, intre corp si psihic. Posibilitatea de a intelege intr-un mod din ce in ce mai exact, legaturile existente intre functiile mentale si cele somatice ne face sa prevedem un interes crescand pentru disciplinele medicale de tip holistic si in mod special pentru homeopatie.

-->