Perspective | Pharma Business

Retetele magistrale si activitatea de receptura vor disparea

Interviu realizat de Dr. Mirela Radulescu

Farm. Ioan Bobaru - Farmacia Faltis, Braila

"Ca alternativa la farmacia de familie, in farmacia mea, am lansat un concept, numit "Clubul pacientilor Farmaciei Faltis". Orice pacient poate sa adere la acest club, inscrierea facandu-se chiar prin reteta compensata. Principala motivatie a pacientului de a adera la acest club este obligatia, pe care eu mi-o asum, de a-i asigura luna de luna tratamentul de care are nevoie."

Sunteti proprietarul farmaciei Faltis, farmacie atat de cunoscuta in Braila, si nu numai. Ce istorisiri puteti sa ne faceti...

Farmacia "Faltis" functioneaza si astazi in acelasi imobil, fara intrerupere din 1894, cand a fost infiintata de catre farmacistul brailean Ioan Faltis, eu fiind un mare admirator al celor care au fost cei mai apreciati farmacisti braileni, Constantin Hepites si Ioan Faltis. Aceasta impozanta cladire care este si monument istoric, iar mobilierul din farmacie este acelasi de pe vremea lui Faltis. Am reconditionat totul si am pastrat uneltele si aparatura folosite chiar de catre Faltis, de pilda matrita pentru bule supozitoare si pilularul, dar si vesela din acea vreme, pe care o pastrez. Vasele le folosesc la receptura, vase aduse din import, cu un aspect deosebit. Eu prepar frecvent doua forme farmaceutice care au fost incluse in Farmacopeea romana, editia de la 1862: este vorba despre asa-numitul "spirt de oase" - "linimentum amoniatum saponato camforatum", care este un remediu pentru durerile reumatice si "trochistii" sau "cofeturi". Spre surprinderea si bucuria mea, aceasta din urma forma farmaceutica a fost imbratisata si de unii medici ORL-isti, iar pacientii folosesc aceste forme farmaceutice asemenea bunicilor si strabunicilor lor, de pe vremea lui Faltis.

In farmacie pastrez vie amintirea celui pe care il admir si a carei activitate o duc cu pasiune mai departe. Pastrez documente de la sarbatorirea farmacistului Faltis, la 40 si 50 de ani de activitate, de catre colegii de breasla si de catre autoritatile vremii. De asemenea, am multe scrisori adresate lui Faltis, de la Ministerul Sanatatii de atunci, de la medici sau de la pacienti. In urma cu 30 de ani, cand am preluat farmacia, toate aceste documente mi-au fost oferite de un farmacist care l-a cunoscut pe Faltis; este vorba despre farmacistul Serafimov, care mi-a dat si dosarul de la aniversare a 50 de ani de activitate a lui Faltis, intocmit de fiul acestuia, Dumitru Faltis. Am si cele 10 editii de Farmaco pee in limba romana, stranse la un loc de catre Faltis. Cel mai vechi document dateaza din anul 1862, cand a aparut prima Farmaco pee in limba romana, scrisa de farmacistul brailean Constantin Hepites si aprobata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. O asemenea colectie completa se mai gaseste numai la catedrele de istoria farmaciei din cadrul facultatilor. In farmacii nu stiu sa mai existe asa ceva sau, daca exista, sunt doar cateva in toata tara.

Sunteti pasionat de profesia dvs. Ce puteti impartasi colegilor?

Imi place sa vorbesc despre latura activitatii farmaceutice pe care o desfasor in receptura.

Ponderea medicamentelor care se prepara in farmacie a scazut vertiginos de-a lungul timpului. Pe vremea lui Faltis si Hepites 80- 90% dintre medicamente se preparau in farmacie. Farmacistul care prepara medicamente in farmacie se numea farmacist galenician.

Odata cu dezvoltarea chimiei, a industriei, multe medicamente au inceput sa se prepare prin sinteza.

Cu regret spun ca retetele magistrale si activitatea de receptura vor disparea, in principal din doua motive:

In primul rand, nu vor mai fi prescrise de medicii tineri. Explozia medicamentelor tipizate si promovarea exclusiva a preparatelor standardizate este foarte mare si sunt mai la indemana de prescris, pe cand pentru prescrierea unui medicament magistral iti trebuie o jumatate de pagina numai sa scrii compozitia respectiva.

Acesta mi se pare motivul principal, o moarte naturala; farmacistul nu va mai invarti la mojar o reteta magistrala care dureaza de la 4-5 minute, la o jumatate de ora. Al doilea motiv pentru care aceste preparate vor fi ingropate in istorie este legislatia in vigoare, foarte birocratica, si, neadaptata la situatiile actuale.

Dau un exemplu concret: in regulile de buna practica farmaceutica exista obligativitatea ca la inregistrarea retetei magistrale, in registrul de copiere, sa fie mentionate componentele acelui preparat, dar si lotul si seria fiecarei materii prime utilizate. Inutil, pentru ca aceste serii si loturi sunt in facturile cu care au venit de la furnizor. Se mai spune in aceste reguli de buna practica farmaceutica, ca "in cazul unui preparat oficinal, diferenta intre randamentul teoretic si cel obtinut, trebuie sa fie justificata". E o fraza pe care eu nu o inteleg. Si daca eu, dupa 35 de ani de experienta de receptura nu stiu ce vrea legiuitorul cand a facut aceasta regula, ce sa inteleaga un coleg tanar? Se sperie nu?! Sunt curios daca in facultate se invata asa ceva.

Ce v-ati dori pentru farmacisti?

Mi-as fi dorit sa fi fost lasata o portita pentru dialog cu Casa Nationala de Asigurari, in ceea ce priveste infiintarea farmaciei de familie. Desigur, noi farmacistii, prin Colegiul care ne reprezinta, impunand reguli foarte stricte. Dupa parerea mea, farmacia de familie, bine conturata, ar fi innobilat profesia de farmacist, de aceea regret ca orice dialog despre aceasta problema a fost anihilat. Printre motivele pentru care conceptul farmaciei de familie nu a fost acceptat a fost faptul ca bolnavul nu ar putea sa-si procure medicamentele necesare de la farmacia la care este arondat. Numai ca eu consider ca o farmacie care se respecta, si care doreste sa fie farmacie de familie, va face tot posibilul ca pacientii sai sa aiba medicamentele de care au nevoie.

Ca alternativa la farmacia de familie, in farmacia mea, am lansat un concept, numit "Clubul pacientilor Farmaciei Faltis". Orice pacient poate sa adere la acest club, inscrierea facandu-se chiar prin reteta compensata. Principala motivatie a pacientului de a adera la acest club este obligatia, pe care eu mi-o asum, de a-i asigura luna de luna tratamentul de care are nevoie.

Din spatiul farmaciei am repartizat un spatiu special pentru pacientii care fac parte din Clubul pacientilor, aceasta camera fiind "Camera de confidentialitate", asa cum prevad normele de buna practica. Ca mera de confidentialitate nu-si are insa sensul daca pacientul respectiv nu este legat de acea farmacie. Foarte rar se poate intampla ca un pacient oarecare, care intra intamplator in farmacia mea, sa vrea sa si stau de vorba cu el. Daca insa este un pacient fidel farmaciei, atunci va veni sa imi spuna diversele lui probleme si sa ceara sfaturi.

Farmacia de familie, implica anumite responsabilitati pentru farmacistul respectiv. Si de aceea, personal consider ca la acest statut, de farmacie de familie, nu trebuie sa adere decat acei farmacisti care considera ca pot face fata acestei provocari. Nu trebuie sa fie obligatoriu ca orice farmacie sa devina una de familie. Si sunt de parere ca, aceasta tema, merita dezbatuta mai mult.

-->